O 1000 dni

Powrót

Co warto wiedzieć o konsystencji posiłków

Konsystencję posiłków należy dostosować do wieku i umiejętności dziecka.
Zmiana konsystencji posiłków jest bardzo ważna w rozwoju aparatu mowy dziecka. Zadbaj o to, by w ciągu pierwszych miesięcy wprowadzania nowych dań do diety konsystencja posiłków zmieniała się od prawie płynnych do wymagających pogryzienia

Na początek kremowa zupka 
Niemowlę, którego jedynym pokarmem jest mleko, jest przyzwyczajone do płynnej konsystencji. Dlatego na początku rozszerzania diety dziecka, przez pierwsze 3-4 dni, zupka jarzynowa powinna być niewiele gęstsza od mleka. Najlepiej, aby delikatnie spływała z łyżeczki. 
Między 5. a 7. miesiącem życia dziecka posiłki z owoców, warzyw czy mięsa powinny być miksowane aż do osiągnięcia gładkiej, kremowej konsystencji potrawy – na początku rzadszej, potem gęstszej. 

Nauka żucia i gryzienia
Około 8. miesiąca życia nie musisz już dokładnie przecierać zupki dziecka – mogą się w niej znajdować niewielkie, ale wyczuwalne grudki. Z kolei około 9. miesiąca życia konsystencja podawanych dziecku potraw powinna zachęcać do gryzienia i żucia. 
Nie przejmuj się, jeśli Twój maluch nie ma jeszcze ząbków – jego dziąsła są na tyle twarde, że bez trudu poradzą sobie z pogryzieniem miękkich grudek jedzenia. 

Czy znalazłeś odpowiedź na swoje pytanie?
Jeśli nie zadaj pytanie ekspertowi.

Przeczytaj również

Chcesz regularnie otrzymywać porady dopasowane do wieku Twojego maluszka? Zapisz się do naszego newslettera!
Chcesz regularnie otrzymywać
porady dopasowane do wieku
Twojego maluszka?
Zapisz się do naszego newslettera!
Zapisz się