O 1000 dni

Powrót

Czym jest nietolerancja glutenu?

Gluten należy do jednych z najczęściej uczulających składników pożywienia – 10-25% alergików pokarmowych jest uczulonych właśnie na to białko roślinne.
Przy wprowadzaniu do jadłospisu dziecka pierwszych produktów glutenowych istnieje pewne ryzyko, że jego organizm nie będzie tolerował nowego składnika.

Czym jest nietolerancja glutenu?
Nietolerancja glutenu polega na wytwarzaniu przez organizm przeciwciał gliadyny – składnika glutenu. Obecność tych przeciwciał może prowadzić do uszkodzenia kosmków jelitowych i rozwoju choroby trzewnej (celiakii).

Jak rozpoznać nietolerancję glutenu?    
Nietolerancję glutenu możesz rozpoznać dopiero, gdy w diecie dziecka pojawiają się pierwsze produkty zawierające gluten. Mleko mamy lub mleko modyfikowane nie zawierają tego składnika pokarmowego. Nietolerancja glutenu przyjmuje dwie formy: alergii pokarmowej lub choroby będącej skutkiem trwałej nietolerancji glutenu (celiakii). 

Objawami alergii pokarmowej na gluten są zazwyczaj:

  • zmiany skórne,
  • dolegliwości żołądkowe (biegunki, wzdęcia, bóle brzucha, kolki),
  • problemy z układem oddechowym (duszności, kaszel, katar). 

Z kolei do objawów celiakii należą między innymi:

  • wzdęcia i przewlekłe biegunki,
  • zbyt niska masa ciała dziecka,
  • wymioty,
  • bóle brzucha.

Jeśli rozpoczęłaś podawanie dziecku produktów glutenowych i coś Cię zaniepokoiło, nie wahaj się skorzystać z pomocy lekarza pediatry. W przypadku wrodzonej celiakii ważne jest bowiem szybkie postawienie diagnozy lekarskiej. 

Jak poradzić sobie z nietolerancją glutenu?    
Dzieci zwykle wyrastają z alergii pokarmowej na gluten. Do tego czasu zrezygnuj z podawania dziecku produktów zawierających ten składnik.  
Jeśli natomiast dziecko choruje na celiakię, czyli trwale nie toleruje glutenu, konieczne będzie stosowanie diety bezglutenowej przez całe życie. 

Jakie produkty nie zawierają glutenu? 

  • zboża: ryż biały i brązowy, kukurydza, gryka, proso, amarantus
  • świeże mleko, kefir, maślanka, jogurt naturalny, twaróg i ser żółty
  • świeże (nieprzetworzone) mięso, ryby, jaja
  • owoce i warzywa (w tym strączki: soczewica, fasola, groch)

W przypadku produktów przetworzonych najlepiej uważnie zapoznać się z ich etykietą. Produkty bezglutenowe oznacza się międzynarodowym znakiem przekreślonego kłosa – są one całkowicie bezpieczne dla dziecka z celiakią lub uczulonego na gluten.

Produkty, których należy unikac przy nietolerancji glutenu, to: 

  • produkty zbożowe z pszenicy, owsa, jęczmienia i żyta (kasze, makarony, płatki)
  • pieczywo (każde, o ile nie jest oznaczone jako bezglutenowe)
  • ciasta, ciastka, drożdżówki upieczone z niedozwolonej mąki
  • niskiej jakości produkty mięsne: kiełbasy, kaszanka, pasztetowa, parówki, mielonki, pasztety
  • zupy, sosy w proszku
  • musztardy i majonezy
  • produkty zawierające słód i ekstrakt słodowy
  • panierowana żywność, wyroby garmażeryjne

Stosując dietę bezglutenową, należy regularnie kontrolować poziom składników odżywczych, mikroelementów, elektrolitów, witamin i żelaza w organizmie dziecka.

Czy znalazłeś odpowiedź na swoje pytanie?
Jeśli nie zadaj pytanie ekspertowi.

Przeczytaj również

Chcesz regularnie otrzymywać porady dopasowane do wieku Twojego maluszka? Zapisz się do naszego newslettera!
Chcesz regularnie otrzymywać
porady dopasowane do wieku
Twojego maluszka?
Zapisz się do naszego newslettera!
Zapisz się