O 1000 dni

Powrót

Jak odciągać i przechowywać pokarm

Decyzja o powrocie do pracy często wiąże się z rozważaniem zmiany sposobu żywienia dziecka. Wcale nie musi jednak oznaczać rezygnacji z podawania dziecku kobiecego pokarmu.

Doskonałym rozwiązaniem dla pracującej mamy jest odciąganie i przechowywanie pokarmu. Dobrze sprawdza się również, gdy masz zbyt dużo pokarmu lub gdy po prostu musisz wyjść z domu i nie będziesz mogła sama nakarmić dziecka. Ze względu na wrażliwość mleka kobiecego na czynniki fizyczne ważne, by przy tej czynności stosować się do kilku prostych zasad higienicznych. Zabezpieczy to pokarm przed rozwojem patologicznej flory bakteryjnej oraz pozwoli zachować unikatowe właściwości kobiecego mleka. 

Przygotowanie do odciągania pokarmu
Zawsze przed odciąganiem pokarmu dokładnie umyj ręce, piersi oraz brodawki. Najlepiej używać do tego celu bezzapachowego mydła. Równie często, to znaczy przed każdym użyciem, należy myć sprzęt stosowany do odciągania pokarmu. Bez względu na to, czy posiadasz laktator ręczny czy elektryczny, zadbaj, by elementy mające bezpośredni kontakt z piersią lub mlekiem były czyste (można myć je zwykłym płynem do naczyń, należy jednak zwrócić uwagę, by dobrze opłukać je ciepłą wodą). Dbanie o higienę to także zwrócenie uwagi na miejsce, w którym odciągasz pokarm. Lekarze zalecają, by nie odciągać mleka w toalecie lub miejscu, gdzie przebywa dużo osób. Ważne też, by w pomieszczeniu dostępna była ciepła, bieżąca woda.

Przechowywanie pokarmu1
Do przechowania odciągniętego mleka można używać szklanych pojemników (wcześniej umytych i wyparzonych) lub wysterylizowanych plastikowych pojemniczków, koniecznie takich, które dopuszczono do kontaktu z żywnością. Mleko z każdej tury odciągania powinno być przechowywane osobno – najlepiej na pojemniczkach umieścić informację o dokładnej dacie i godzinie odciągania. Mleko mamy, jak każda inna żywność, ma bowiem swój termin przydatności do spożycia. Jeśli trzymasz odciągnięty pokarm w temperaturze pokojowej, maluch powinien je wypić w ciągu maksymalnie 8 godzin. Przechowywany w lodówce, może wytrzymać 96 godzin (4 dni). Mleko mamy można też zamrozić na dłuższy czas; w zależności od temperatury w zamrażarce mleko można przechowywać od 2 tygodni do nawet pół roku.


Przypisy Rozwiń
  • 1. 1 K. Osuch, M. Nehring-Gugulska, A. Wesołowska, „Karmienie piersią w teorii i praktyce“, MP 2012. 

Czy znalazłeś odpowiedź na swoje pytanie?
Jeśli nie zadaj pytanie ekspertowi.

Przeczytaj również

Chcesz regularnie otrzymywać porady dopasowane do wieku Twojego maluszka? Zapisz się do naszego newslettera!
Chcesz regularnie otrzymywać
porady dopasowane do wieku
Twojego maluszka?
Zapisz się do naszego newslettera!
Zapisz się