O 1000 dni

Powrót

Karmiące mamy potrzebują bardziej energetycznych i odżywczych posiłków

Ważne, aby kobiety w okresie karmienia piersią spożywały właściwie zbilansowaną dietą, gdyż wszelkie niedobory mogą powodować u matek konsekwencje zdrowotne.
Z badań przeprowadzonych na grupie 100 kobiet karmiących z województwa mazowieckiego w wieku 19-38 lat z wykształceniem wyższym i średnim wynika, że kobiety nie zaspakajają właściwie swoich potrzeb żywieniowych.

Dieta badanych matek charakteryzowała się zbyt niskim spożyciem:

  • wody ( 96% kobiet),
  • energii (91% kobiet),
  • białka (30% kobiet),
  • węglowodanów (64% kobiet),
  • tłuszczu ogółem (48% kobiet), w tym zbyt niskim udziałem wielonasyconych kwasów tłuszczowych (35% kobiet), oraz zbyt wysokim udziałem nasyconych kwasów tłuszczowych (85% kobiet) i cholesterolu (45% kobiet).

Mleko kobiece pod względem jakościowym i ilościowym zaspokaja wszystkie potrzeby niemowlęcia oraz stanowi idealne źródło pożywienia dla dzieci do 6. miesiąca życia. Zapewnia rozwijającemu się maluchowi właściwą energetyczność oraz odpowiednią ilość niezbędnych składników odżywczych oraz witamin i składników mineralnych. Dodatkowo chroni przed rozwojem chorób cywilizacyjnych w dorosłym życiu dziecka oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów sutka i jajnika u matki.

Jednak, jak wynika z badania, kobiety karmiące nie zawsze są świadome konieczności zwiększenia wartości energetycznej oraz odżywczej swoich diet ze względu na zapewnienie potrzeb swoich dzieci. Badania pokazują, że kobiety z wykształceniem wyższym lepiej spełniają prawidłowe założenia. W związku z tym należy zwiększyć edukację młodych mam w celu poprawy obecnej sytuacji.

 

Czy znalazłeś odpowiedź na swoje pytanie?
Jeśli nie zadaj pytanie ekspertowi.

Przeczytaj również

Chcesz regularnie otrzymywać porady dopasowane do wieku Twojego maluszka? Zapisz się do naszego newslettera!
Chcesz regularnie otrzymywać
porady dopasowane do wieku
Twojego maluszka?
Zapisz się do naszego newslettera!
Zapisz się