O 1000 dni

Powrót

Kiedy wprowadzać gluten do diety niemowlęcia? Nowe zalecenia

 

Kiedy wprowadzać gluten do diety dziecka?

W okolicach 5.-6. miesiąca życia niemowlaka rozpoczynamy rozszerzanie diety dziecka. Czas ten wzbudza wiele emocji wśród rodziców. Może właśnie jesteś na tym etapie i zastanawiasz się, kiedy do jadłospisu swojego malucha wprowadzić gluten? W tym artykule dowiesz się wszystkiego, co musisz wiedzieć na temat glutenu w diecie dziecka.

 

Co to jest gluten?

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych: prolamin i glutelin, które występują w niektórych zbożach m.in. w pszenicy, jęczmieniu i życie oraz w ich produktach np. pieczywie, kaszach, makaronie itp. To dzięki obecności glutenu w mące tworzy się porowata struktura wypieków. Jednak gluten należy do składników uczulających i u niektórych dzieci może nie być dobrze tolerowany. Część tych reakcji przebiega jak alergia pokarmowa, która zwykle mija  wraz z wiekiem dziecka. Ale u ok. 1% populacji gluten wywołuje chorobę trzewną zwaną celiakią, która jest trwałą nietolerancją glutenu.

Czy należy się obawiać glutenu?

Niekoniecznie! Gluten należy wprowadzać do diety dziecka jak inne produkty uzupełniające. Nie należy jednak rezygnować lub zbyt długo zwlekać z podaniem glutenu, nawet jeśli w Twojej rodzinie ktoś choruje na alergię. Celiakia jest chorobą genetyczną. Jak udowodniono w najnowszych badaniach, nawet karmienie piersią nie wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia celiakii, pomimo że wiąże się z licznymi korzyściami dla dziecka i matki.

 

Jak wprowadzić gluten do diety?

Optymalny czas podania glutenu to okres między 5. a 12. miesiącem życia dziecka, kiedy to do diety niemowlęcia wprowadzamy żywność uzupełniającą. Gluten można podać dziecku w dowolnej postaci, w zależności od inwencji kulinarnej rodziców np.:

  • 1-2 łyżeczki kaszy pszennej (manna, kuskus, orkisz, bulgur) przygotowanej na wodzie,
  • 1-2 łyżeczki kaszki pszennej z dodatkiem mleka modyfikowanego odpowiedniego dla wieku dziecka,
  • dodatek makaronu pszennego do zupy,
  • kawałek muffinki upieczonej z mąki pszennej, z owocami, bez dodatku cukru,
  • kawałek chleba lub bułki pszennej podany do rączki (najlepiej pieczywo upieczone w domu, bez dodatku soli).

Po pierwszym podaniu dziecku glutenu należy uważnie obserwować reakcje organizmu, czy ów dobrze go akceptuje. Najlepiej pierwszy raz gluten podać w domu, a nie na wyjeździe, w restauracji czy w żłobku. Jeżeli wystąpią niepokojące nas objawy np. wysypka, biegunka, utrata apetytu, objawy przeziębienia itp., należy koniecznie udać się z dzieckiem do lekarza na konsultację.

Autor: mgr inż. Marta Wójtowicz – edukatorka żywieniowa programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”

Piśmiennictwo:

  1. Szajewska H., Horvath A., Rybak A., Socha P., Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Standardy Medyczne, „Standardy Medyczne/Pediatria”, 2016,13, 9–24.
  2. 1. Szajewska H, Shamir R, Mearin ML i wsp. Gluten introduction and the risk 1 of coeliac disease. A position paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology & Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2016

Czy znalazłeś odpowiedź na swoje pytanie?
Jeśli nie zadaj pytanie ekspertowi.

Przeczytaj również

Chcesz regularnie otrzymywać porady dopasowane do wieku Twojego maluszka? Zapisz się do naszego newslettera!
Chcesz regularnie otrzymywać
porady dopasowane do wieku
Twojego maluszka?
Zapisz się do naszego newslettera!
Zapisz się