O 1000 dni

Powrót

Najczęstsze alergeny pokarmowe

 

Najczęstszą przyczyną alergii pokarmowej u małych dzieci są białka mleka krowiego1. Uczulenie może powodować każdy pokarm zawierający białko. Wszystko zależy od indywidualnej wrażliwości organizmu.

Najczęściej uczulające produkty to2:

  • mleko krowie,
  • jaja kurze (zwłaszcza białko),
  • pszenica,
  • ryby i skorupiaki,
  • soja,
  • orzechy ziemne i inne orzechy.

W Polsce u –najczęstszymi alergenami są:

  • u niemowląt: białka mleka krowiego,  a takżejajka, owoce cytrusowe3.u starszych dzieci częściej występują uczulenia na: jajka, mleko, pszenicę, soję, ryby i orzechy a u dorosłych: ryby, owoce morza, orzechy, seler, pomidor, przyprawy4.

Dieta eliminacyjna
Gdy dziecko cierpi na alergię pokarmową, zalecana jest dieta eliminacyjna. Polega ona na czasowym usunięciu z jego diety uczulających składników5. Eliminując z jadłospisu dziecka produkty wywołujące reakcję alergiczną, należy pamiętać o wnikliwym czytaniu etykiet. Uczulające malucha składniki nawet w niewielkich ilościach mogą znaleźć się w recepturach bardzo różnych produktów spożywczych.
Stosując u dziecka dietę eliminacyjną, należy dbać o to, by otrzymywało ono odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do rozwoju. Lekarz prowadzący może zalecić wprowadzenie do diety malucha odpowiednich składników zastępczych, których wartość odżywcza jest zbliżona do eliminowanego pokarmu. W przypadku eliminacji kilku produktów warto udać się do wykwalifikowanego dietetyka, gdyż samodzielne zbilansowanie diety może okazać się trudnym zadaniem.
Zobacz również artykuł: Alergia na białka mleka krowiego

Przypisy Rozwiń
  • 1. Błażowski Ł., Kurzawa R., Alergia na białka mleka krowiego–teoria i praktyka. Część I. Obraz kliniczny i zasady rozpoznawania, Standardy Medyczne/Pediatria, 2017, T. 14, 695-703
  • 2. Kaczmarski M., Korotkiewicz-Kaczmarska E., Alergia i nietolerancja pokarmowa: mleko i inne pokarmy. Wydawnictwo Help-Med, Kraków, 2013.
  • 3. Kaczmarski M., Korotkiewicz-Kaczmarska E., Alergia i nietolerancja pokarmowa: mleko i inne pokarmy. Wydawnictwo Help-Med, Kraków, 2013.
  • 4. Szajewska H., Horvath A., Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży, Medycyna Praktyczna, Kraków, 2017
  • 5. Kaczmarski M., Korotkiewicz-Kaczmarska E., Alergia i nietolerancja pokarmowa: mleko i inne pokarmy. Wydawnictwo Help-Med, Kraków, 2013.

Czy znalazłeś odpowiedź na swoje pytanie?
Jeśli nie zadaj pytanie ekspertowi.

Przeczytaj również

Chcesz regularnie otrzymywać porady dopasowane do wieku Twojego maluszka? Zapisz się do naszego newslettera!
Chcesz regularnie otrzymywać
porady dopasowane do wieku
Twojego maluszka?
Zapisz się do naszego newslettera!
Zapisz się