Przyczyny niedoborów witaminy D Skip to main content

Przyczyny niedoborów witaminy D

Spis treści

W warunkach klimatycznych panujących w Polsce zapewnienie odpowiedniej do potrzeb syntezy witaminy D w skórze jest trudne nawet w okresie letnim. Niemożliwe jest również zapewnienie właściwej ilości witaminy D wyłącznie w oparciu o produkty spożywcze.

Synteza skórna nie wystarcza

Naturalnym źródłem witaminy D jest jej synteza w skórze. Występuje ona pod wpływem promieniowania słonecznego. Niestety, wyniki badań11 Płudowski P.: „Nowe spojrzenie na witaminę D, Standardy Medycyny Pediatria” nr 5, 2013. pokazują, że rzeczywistą skuteczność syntezy skórnej obserwuje się jedynie u dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych (ale nie seniorów), które w okresie letnim często przebywają na otwartej przestrzeni – jeśli nie stosują kremów z filtrem przeciwsłonecznym SPF. Kremy takie są jednak powszechnie stosowane, w związku z ryzykiem zachorowania na raka skóry. Nawet jeśli uda się wytworzyć witaminę D w trakcie wakacji lub urlopu, to jej zasoby wystarczają jedynie na 2-3 kolejne miesiące. W efekcie, w późnych miesiącach jesiennych, przez całą zimę i całą wiosnę, a więc przez większą cześć roku, narażeni jesteśmy na życie w stanie niedoboru witaminy D. A konsekwencją może być obniżona odporność oraz poczucie ogólnego osłabienia. 
O tym, dlaczego składnik ten jest tak ważny dla organizmu przeczytasz w artykule: Witamina D. Najważniejsza witamina pod słońcem.

Witamina D w diecie

Kolejnym naturalnym źródłem witaminy D jest zróżnicowana dieta, bogata w ryby morskie, mleko, jaja kurze. Niestety zapewnienie właściwej ilości witaminy D wyłącznie w oparciu o produkty spożywcze, wymagałoby spożywania dziennie: kilkuset gramów ryb morskich, kilkudziesięciu jaj kurzych lub kilkunastu litrów mleka krowiego. Jest to zatem niemożliwe. Przeczytaj artykuł na temat najnowszych zaleceń ekspertów: Suplementacja witaminy D przez cały rok.
Warto jednak łączyć suplementację ze zdrową dietą, zawierającą wszystkie składniki odżywcze – w tym również witaminę D.

Zawartość witaminy D w polskich produktach żywnościowych22 Kunachowicz H i wsp.: „Tabele składu i wartości odżywczej żywności”, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.:

Przypisy Rozwiń

  • 1
    1 Płudowski P.: „Nowe spojrzenie na witaminę D, Standardy Medycyny Pediatria” nr 5, 2013.
  • 2
    2 Kunachowicz H i wsp.: „Tabele składu i wartości odżywczej żywności”, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.

Obowiązek informacyjny cookies:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zbieranie anonimowych danych statystycznych w celu usprawnienia działania witryny, a po uzyskaniu Twojej zgody, umożliwiają nam dokonywanie pomiarów i analiz korzystania z witryny (analityczne pliki cookie), dostosowywanie witryny do Twoich zainteresowań (personalizujące pliki cookie) oraz przedstawianie odpowiednich dla Ciebie informacji oraz reklam (pliki cookie do targetowania), w tym w ramach newslettera, powiadomień webpush, usługi retargetingu a także w celu oceny niektórych informacji o Tobie w ramach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych (w tym profilowanie).

Jeżeli chcesz zmodyfikować lub odwołać zgodę na zapisywanie plików cookies, możesz zrobić to w poniższej zakładce „Dostosuj ustawienia prywatności”, a także w ustawieniach przeglądarki.

W zakresie, w jakim pliki cookies będą zawierać Twoje dane osobowe, podstawą ich przetwarzania jest uzasadniony interes administratora danych (Fundacja Nutricia z siedzibą w Warszawie) - jakim jest potrzeba zapewnienia najwyższej jakości treści prezentowanych przez Fundacja Nutricia poprzez ich dostosowanie do preferencji użytkowników oraz marketing usług Fundacja Nutricia i jej partnerów Google LLC Heureka Huge Idea Sp. z o.o. Freshmail Sp. z o.o. Berry Fish Limited Poczta Polska TNT .

W każdej chwili możesz skontaktować się z nami - biuro@fundacjanutricia.pl lub dowiedzieć się więcej o naszej Polityce Prywatności i Cookies.