O 1000 dni

Powrót

Żywienie 13-36 miesięcy

Poniższy artykuł przybliży Ci:

  1. Jakie pułapki żywieniowe mogą „czyhać” na Twoje dziecko?
  2. Czym jest programowanie metaboliczne?
  3. Jak unikać błędów w żywieniu Twojego dziecka?

 

Ważne 1000 pierwszych dni

1000 pierwszych dni dziecka to czas kształtowania zachowań i nawyków żywieniowych. Właściwie zbilansowana i urozmaicona dieta ma ogromny wpływ na prawidłowy rozwój dziecka, a także na obniżenie ryzyka rozwoju chorób dietozależnych. 1

Ocena sposobu  żywienia dzieci

W 2016 roku Instytut Matki i Dziecka przeprowadził wnikliwe badanie pod nazwą Kompleksowa ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia dzieci w wieku 5-36 miesięcy w Polsce”. Badaniem objęto ponad 1000 niemowląt i małych dzieci z losowo dobranej próby odzwierciedlającej populację polską w tym wieku. Obejmowało ono ocenę stanu odżywienia dzieci w oparciu o dane na temat wzrostu, masy ciała, stanu zdrowia i aktywności dziecka oraz ocenę sposobu żywienia dzieci, w tym ich zachowań i preferencji żywieniowych. Dane te odnoszono do standardów WHO oraz aktualnych zaleceń żywieniowych, stanowią one obecnie najbardziej aktualne i wiarygodne źródło informacji na temat żywienia dzieci.

Jadłospis dzieci w wieku 1-3 - wnioski z badania.

  • 88% dzieci otrzymuje za mało warzyw w codziennej diecie
  • 83% dzieci otrzymuje posiłki dosalane
  • 75% dzieci spożywa nadmierną ilość cukru
  • 94% dzieci otrzymuje niewystarczającą ilość witaminy D z dietą
  • Niedobory wapnia występują  w dietach 42% dzieci,
  • 93% małych dzieci otrzymuje posiłki ze stołu rodzinnego
  • 32% dzieci ma nieprawidłową masę ciała

Wyniki tego badania jednoznacznie wskazują, że komponowanie diety malucha jest dla rodziców wielkim wyzwaniem, a niestety błędy żywieniowe w 1000 pierwszych dni mogą rzutować na zdrowie w dorosłości. Mleko matki ma wiele zalet i stanowi ważne źródło składników odżywczych, także dla dzieci po 1. rż., ale nie wystarczy do zbilansowania diety. By zapobiegać niedoborom niezbędna jest też różnorodna żywność najwyższej jakości, w odpowiednich proporcjach.

Bardzo pocieszający jest fakt, że badanie wykazało, iż 67% rodziców dzieci w wieku 5-36 miesięcy zna ideę 1000 pierwszych dni czyli wie, że to w jaki sposób jest żywione dziecko w tym okresie ma wpływ na jego zdrowie w przyszłości. Badanie jasno wykazało, że Ci rodzice lepiej żywili swoje dzieci! Rzetelna wiedza i edukacja są zatem niezbędne dla prawidłowego żywienia dzieci.

Prawidłowe żywienie dziecka po pierwszym roku życia 

Programowanie metaboliczne jest coraz częściej potwierdzane przez badania, co jeszcze bardziej przekonuje o tym, jak ważne jest dopilnowanie właściwego zbilansowania diety dziecka.

Kolejną istotną rzeczą jest fakt, że czas po pierwszym roku życia to okres nabywania nowych umiejętności, nauki chodzenia i mówienia. Dlatego szczególnie ważne są wtedy:

  • Witamina D i wapń, aby dziecko mogło pewnie stawiać pierwsze kroki 2
  • Żelazo i jod dla nowych umiejętności poznawczych 3 
  • Witamina A i C dla odporności 4  5

Dlatego bardzo ważne jest przestrzeganie zaleceń żywieniowych i prawidłowe  bilansowanie jadłospisu  rocznego dziecka. Badania wykazały, że skutecznym sposobem by zapobiegać niedoborom ważnych składników pokarmowych w diecie dziecka jest włączenie mleka modyfikowanego do diety dziecka. 6 Eksperci zalecają aby w codziennych menu dziecka znalazły się 3 porcje mleka i produktów mlecznych łącznie.  2 porcje mleka dziennie są ważnym elementem diety Juniora uzupełniając dietę w składniki odżywcze ważne dla intensywnego rozwoju. 7

 

Wyniki badania sposobu żywienia najmłodszych w Polsce są alarmujące. Pamiętajmy o tym, że  dziecko to nie mały dorosły i nadal jego potrzeby żywieniowe są różne od potrzeb osoby dorosłej. Wiemy jednak, że Ci rodzice, którzy wiedzą, że prawidłowe żywienie dziecka w okresie 1000 pierwszych dni jest istotne dla zdrowia w przyszłości dokonują lepszych wyborów żywieniowych. Świadomość i wiedza to zatem podstawa sukcesu dla zapewnienia małym dzieciom zdrowej dorosłości.

 

Przypisy Rozwiń
  • 1. Weker H i wsp., Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1-3 roku życia, Zakład Żywienia, Instytut Matki i Dziecka, 2013
  • 2. Jarosz M., Normy żywienia dla populacji polskiej, IŻŻ, Warszawa, 2017.
  • 3. Jauregi-Lobera I., Iron deficiency and cognitive functions, Neuropsychatr Dis Treat. 2014, 10, 2087-2095
  • 4. Maggini, S., Wenzlaff, S., Hornig, D. Essential role of vitamin C and zinc in child immunity and health. Journal of International Medical Research, 2010, 38(2), 386-414.
  • 5. Ross C., Vitamin A and retinoic acid in T cell–related immunity–. The American Journal of Clinical Nutrition, 2012, 96.5: 1166S-1172S.
  • 6. Akkermans N i wsp., A micronutrient-fortified young-child formula improves the iron and vitamin D status of healthy young European children: a randomized, double-blind controlled trial. The American Journal of Clinical Nutrition, 2017, 105.2: 391-399.
  • 7. Weker H i wsp., Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1-3 roku życia, Zakład Żywienia, Instytut Matki i Dziecka, 2013

Czy znalazłeś odpowiedź na swoje pytanie?
Jeśli nie zadaj pytanie ekspertowi.

Przeczytaj również

Chcesz regularnie otrzymywać porady dopasowane do wieku Twojego maluszka? Zapisz się do naszego newslettera!
Chcesz regularnie otrzymywać
porady dopasowane do wieku
Twojego maluszka?
Zapisz się do naszego newslettera!
Zapisz się