Rozszerzanie diety a alergia pokarmowa Skip to main content

Rozszerzanie diety a alergia pokarmowa

Alergia pokarmowa to nieprawidłowa reakcja organizmu na określony składnik diety, wywołana przez mechanizmy układu odpornościowego1 Kaczmarski M., Korotkiewicz-Kaczmarska E., Alergia i nietolerancja pokarmowa: mleko i inne pokarmy. Wydawnictwo Help-Med, Kraków, 2013.. Czy warto profilaktycznie wykluczyć pokarmy alergizujące? Jak postępować w przypadku stwierdzonej alergii? Jakie są objawy alergii, które możesz zauważyć w trakcie rozszerzania diety?

Czy unikać alergenów? Produkty potencjalnie alergizujące

Kobiety w czasie ciąży lub w okresie karmienia piersią często niesłusznie unikają pewnych składników żeby uchronić swoje dziecko przed alergią 2 dr inż. Danutę Gajewską, prof. Barbarę Królak-Olejnik, Raport „Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia matek karmiących piersią dzieci w wieku powyżej 2 miesięcy”, 2014. Na obecny stan wiedzy takie postępowanie nie jest zalecane, ponieważ nie ma jednak dowodów by eliminowanie potencjalnych alergenów w ciąży lub laktacji było profilaktyką alergii u dziecka 3 Poradnik żywienia dla kobiet w ciąży, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2013. Wykluczanie produktów z diety może wręcz niekorzystnie wpływać na stan odżywienia kobiety, ponieważ niesie ryzyko niedoborów.

Zgodnie z aktualnymi zaleceniami ekspertów nie ma również konieczności eliminowania lub opóź­nianie wprowadzania pokarmów potencjalnie aler­gizujących na etapie rozszerzania diety niemowlęcia4 Poradnik karmienia piersią według zaleceń Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Wydawnictwo Lekarskie PZWL 2016. Wyniki badań naukowych nie potwierdziły bowiem, że jest to pomocne w profilaktyce alergii. W krajach rozwiniętych do pokarmów potencjalnie alergizujących należą: mleko krowie, jaja, orzeszki ziemne, inne orzechy, ryby i owoce morza. Co więcej nie ma konieczności ograniczenia tych produktów w diecie zarówno u dzieci zdrowych, jak i tych z rodzin obciążonych ryzykiem wystąpienia choro­by alergicznej5 Szajewska H. i wsp., Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia PTGHiŻD. Pediatria, 2014, 11.3 321-338. (np. gdy rodzic jest alergikiem). Pokarmy potencjalnie alergizujące najlepiej jednak na wszelki wypadek wprowadzać pojedynczo, obserwując reakcję dziecka oraz w domu, a nie w żłobku lub w restauracji6 Fleischer DM, Spergel JM, Assa’ad AH, Pongracic JA. Primary prevention of allergic disease through nutritional interventions. J Allergy Clin Immunol Pract 2013;1:29-36.. Praktycznym pomysłem jest również podawanie nowych produktów w godzinach przedpołudniowych – masz wtedy cały dzień na to, by obserwować reakcję dziecka.

Jakie są objawy alergii pokarmowej?


Objawy alergii pokarmowej charakteryzują się zazwyczaj wysypką, dolegliwościami oddechowymi (katar, kaszel, częste kichanie, czasem trudności z oddychaniem) lub problemami żołądkowymi 7. .Jeśli zauważysz wysypkę przy rozszerzaniu diety niemowlaka, która się nasila i zaczyna być niepokojąca – skontaktuj się ze specjalistą. Każdy niepokojący sygnał skonsultuj z lekarzem; potwierdzi on lub wykluczy alergię pokarmową oraz zaleci, jak należy dalej karmić dziecko. Jedynym sposobem leczenia alergii jest dieta eliminacyjna czyli wykluczenie składnika powodującego alergię.

Dodatkowo dietę eliminacyjną wprowadza się tylko na określony czas i na zalecenie lekarza, nigdy nie na własną rękę.  Jak wygląda rozszerzanie diety alergika? W przypadku, gdy u dziecka stwierdzono alergię, należy kontynuować proces rozszerzania diety dziecka zgodnie ze schematem żywienia dzieci w 1. roku życia, eliminując z jego jadłospisu te produkty, na które jest uczulone. Warto jednak skonsultować dalszy sposób żywienia z dietetykiem. Ułożenie diety eliminacyjnej jest bowiem trudnym i wymagającym zdaniem.

Właściwa, wczesna diagnoza alergii i prawidłowo zbilansowana dieta eliminacyjna są bardzo istotne – warunkują prawidłowy rozwój fizyczny i intelektualny dziecka8 Błażowski Ł., Kurzawa R., Alergia na białka mleka krowiego–teoria i praktyka. Część I. Obraz kliniczny i zasady rozpoznawania Część II. Standardy Medyczne/Pediatria, 2017, T. 14, 695-712. Rokowanie u większości pacjentów jest dobre i wiele dzieci czyli „wyrasta z alergii”9 Szajewska H., Horvath A., Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży, Medycyna Praktyczna, Kraków, 2017. Warto więc wspólnie z lekarzem monitorować nabywanie wraz z wiekiem tolerancji na uczulający składnik.

Przypisy Rozwiń

  • 1
    Kaczmarski M., Korotkiewicz-Kaczmarska E., Alergia i nietolerancja pokarmowa: mleko i inne pokarmy. Wydawnictwo Help-Med, Kraków, 2013.
  • 2
    dr inż. Danutę Gajewską, prof. Barbarę Królak-Olejnik, Raport „Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia matek karmiących piersią dzieci w wieku powyżej 2 miesięcy”, 2014
  • 3
    Poradnik żywienia dla kobiet w ciąży, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2013
  • 4
    Poradnik karmienia piersią według zaleceń Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Wydawnictwo Lekarskie PZWL 2016
  • 5
    Szajewska H. i wsp., Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia PTGHiŻD. Pediatria, 2014, 11.3 321-338.
  • 6
    Fleischer DM, Spergel JM, Assa’ad AH, Pongracic JA. Primary prevention of allergic disease through nutritional interventions. J Allergy Clin Immunol Pract 2013;1:29-36.
  • 7
  • 8
    Błażowski Ł., Kurzawa R., Alergia na białka mleka krowiego–teoria i praktyka. Część I. Obraz kliniczny i zasady rozpoznawania Część II. Standardy Medyczne/Pediatria, 2017, T. 14, 695-712
  • 9
    Szajewska H., Horvath A., Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży, Medycyna Praktyczna, Kraków, 2017

Obowiązek informacyjny cookies:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zbieranie anonimowych danych statystycznych w celu usprawnienia działania witryny, a po uzyskaniu Twojej zgody, umożliwiają nam dokonywanie pomiarów i analiz korzystania z witryny (analityczne pliki cookie), dostosowywanie witryny do Twoich zainteresowań (personalizujące pliki cookie) oraz przedstawianie odpowiednich dla Ciebie informacji oraz reklam (pliki cookie do targetowania), w tym w ramach newslettera, powiadomień webpush, usługi retargetingu a także w celu oceny niektórych informacji o Tobie w ramach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych (w tym profilowanie).

Jeżeli chcesz zmodyfikować lub odwołać zgodę na zapisywanie plików cookies, możesz zrobić to w poniższej zakładce „Dostosuj ustawienia prywatności”, a także w ustawieniach przeglądarki.

W zakresie, w jakim pliki cookies będą zawierać Twoje dane osobowe, podstawą ich przetwarzania jest uzasadniony interes administratora danych (Fundacja Nutricia z siedzibą w Warszawie) - jakim jest potrzeba zapewnienia najwyższej jakości treści prezentowanych przez Fundacja Nutricia poprzez ich dostosowanie do preferencji użytkowników oraz marketing usług Fundacja Nutricia i jej partnerów Google LLC Heureka Huge Idea Sp. z o.o. Freshmail Sp. z o.o. Berry Fish Limited Poczta Polska TNT .

W każdej chwili możesz skontaktować się z nami - biuro@fundacjanutricia.pl lub dowiedzieć się więcej o naszej Polityce Prywatności i Cookies.