1000 dni żywienia / 25-36 miesięcy / Przykładowe przepisy

Placuszki z kaszy gryczanej

Składniki na 4 porcje:

  • 2 łyżki kaszy gryczanej w postaci surowego produktu (80 g)
  • 1 jajo
  • 2 łyżki mąki (mąki ziemniaczanej)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
  • łyżka duszonej cebulki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Ugotować kaszę. Po ostygnięciu dodać roztrzepane jajo, mąkę oraz podduszoną na oleju rzepakowym cebulkę (opcjonalnie). Dodać przyprawy, kilka kropli oleju rzepakowego i zmiksować. W razie gdy masa będzie zbyt gęsta, dodać wodę (masa powinna być nieco gęstsza niż ciasto na naleśniki). Na rozgrzaną patelnię nakładać niewielkie porcje ciasta (łyżką), smażyć bez tłuszczu z obu stron, aż się przyrumienią.

Uwaga: W razie braku odpowiedniej patelni olej, zamiast dodać bezpośrednio do ciasta, rozgrzej na patelni i smaż placki.