1000 dni żywienia / 25-36 miesięcy / Przykładowe przepisy

Placuszek mięsno-warzywny

Składniki na 4 porcje:

  • 80 g wołowiny
  • 2 żółtka jaja
  • włoszczyzna (pietruszka, seler, marchewka, por)
  • 3-4 łyżeczki kleiku ryżowego
  • koperek lub natka pietruszki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, zalać wodą i gotować do miękkości. Dodać warzywa i gotować jeszcze pół godziny. Kiedy włoszczyzna będzie miękka, wyjąć ją i zmielić z mięsem. Dodać żółtko oraz dosypać koperek lub natkę pietruszki (opcjonalnie). Wszystko razem zmieszać. Dodać ugotowany kleik ryżowy. Z masy formować małe placuszki. Smażyć na złoty kolor na gorącym oleju lub bez tłuszczu na specjalnej patelni. Można także upiec w piekarniku.