1000 dni żywienia / 25-36 miesięcy / Zasady żywienia

Witamina D

Jak pokazują najnowsze badania, brak witaminy D stał się powszechnym problemem zdrowotnym. Dlatego eksperci zalecają jej suplementację przez cały rok – zarówno u dzieci, jak i dorosłych. 
Zobacz artykuł: Suplementacja witaminy D przez cały rok.

Najważniejsza witamina pod słońcem
Witamina D ma bardzo duże znaczenie dla organizmu. Wpływa m.in. na rozwój oraz budowę kości i zębów. Jej niedobór może prowadzić nawet do krzywicy. Poza tym składnik ten jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Niedobór witaminy D jest przyczyną obniżonej odporności, a co za tym idzie – większej skłonności do infekcji. Wywołuje też poczucie ogólnego osłabienia i złego nastroju.
Witamina D ma znaczenie w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym w ciągu całego życia człowieka. Deficyty witaminy D są obecnie traktowane jako czynnik ryzyka występowania chorób nowotworowych, sercowo-naczyniowych, cukrzycy, nadciśnienia, chorób autoimmunizacyjnych, chorób metabolicznych oraz depresji i demencji.1

Alarmujące wyniki badań
Badania pokazują, że u 19% niemowląt w wieku 6 miesięcy i 32% niemowląt w wieku 12 miesięcy stwierdzono niedobory witaminy D we krwi.2 Jednocześnie dieta aż 80% dzieci w wieku 1-3 lata zawiera zbyt mało tego cennego składnika.3
W ramach zapobiegania krzywicy, noworodkom już w szpitalu podaje się witaminę D. Ten stan utrzymuje się do ok. 6. miesiąca życia noworodka, gdyż w trakcie kolejnych wizyt kontrolnych pediatra zwraca uwagę na konieczność regularnej suplementacji. Również produkty dla niemowląt – w tym mleko modyfikowane – są wzbogacone o ten składnik.
Stopniowo u dzieci w wieku 1-3 lat deficyt witaminy D rośnie. Jest to związane z przechodzeniem dziecka na dietę złożoną z pokarmów stałych, często ubogich w witaminę D. To bardzo niepokojące zjawisko, gdyż w czasie intensywnego rozwoju malucha bardzo ważna jest odpowiednia podaż tej witaminy w codziennej diecie.
Deficyt witaminy D występuje też niemal u wszystkich dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym oraz u młodzieży. Dzieci coraz więcej czasu spędzają w pomieszczeniach zamkniętych, w żłobku, przedszkolu, szkole, a potem przed telewizorem, komputerem lub na zajęciach pozalekcyjnych. Dodatkowo, ich dieta jest uboga w witaminę D.
Jak pokazują badania, ponad 90 procent populacji osób zdrowych, zamieszkujących obszar Europy Środkowej, ma niedobór tej witaminy. Problem dotyczy więc również osób dorosłych i seniorów.
Przeczytaj artykuł: Przyczyny niedoborów witaminy D.

1 Płudowski P., „Nowe spojrzenie na witaminę D”, Standardy Medycyny Pediatria nr 5, 2013.

2 „Ocena sposobu żywienia i stanu odżywiania niemowląt w wieku 6 i 12 miesięcy w populacji polskiej”; Instytut – Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka we współpracy z Fundacją NUTRICIA, 2012.

„Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 13-36 miesięcy w Polsce”; Badanie przeprowadzone przez Instytut Matki i Dziecka we współpracy z Fundacją NUTRICIA, 2011.