1000 dni żywienia / 25-36 miesięcy / Zasady żywienia

Ryby w diecie dziecka

Ryby są istotnym elementem diety w ciągu pierwszych trzech lat życia – gdy dziecko rośnie tak intensywnie. Zaleca się spożywanie ryb co najmniej raz, a najlepiej dwa razy w tygodniu.
Jednak nie wszystkie ryby nadają się do spożycia przez małe dzieci. Istotny jest również ich sposób przyrządzania.

Jakie ryby podawać dziecku?
Ryby różnią się między sobą zawartością składników odżywczych. Ważne jest, aby podawać dziecku ryby morskie – zarówno tłuste, jak i chude, a także ryby słodkowodne. Do szczególnie zalecanych dla dzieci ryb tłustych należą: łosoś, makrela atlantycka. Ryby chude, które powinny być spożywane przez dziecko to: dorsz, morszczuk, mintaj, sola. Z ryb słodkowodnych najlepsze będą: karp, pstrąg oraz węgorz.

Niezalecane dla dzieci są ryby drapieżne, takie jak okoń, makrela królewska, miecznik oraz rekin. Kumulują one więcej szkodliwych substancji i metali ciężkich.

Jak przyrządzać ryby dla dziecka?
Najlepiej gotować ryby w wodzie lub na parze oraz piec w folii. Nie zaleca się natomiast podawania dziecku ryb smażonych na głębokim tłuszczu. Jeśli zdecydujesz się na gotowanie – pamiętaj, by wrzucić rybę do gotującej się wody. W ten sposób zachowa ona wiele cennych składników.

Zanim podasz dziecku rybę, dokładnie obierz ją z ości. Mogą one znajdować się nawet w filetach rybnych. Najbezpieczniej jest podawać dzieciom ryby w postaci zmielonej.

O czym jeszcze należy pamiętać?
Unikaj ryb wędzonych. W trakcie wędzenia wytwarzają się szkodliwe związki, a dodatkowo produkty te zawierają znaczne ilości soli. Zrezygnuj też z konserw rybnych i ryb w zalewach – ich skład często nie jest odpowiedni dla małego dziecka.

Kupując rybę, wybieraj świeże, jędrne mięso o delikatnym zapachu. Intensywny rybi zapach może oznaczać, że produktu nie jest świeży.

Staraj się wybierać mniejsze okazy. Większe ryby są zazwyczaj starsze, mogą więc zawierać więcej szkodliwych substancji, które skumulowały się w trakcie ich życia.

Wybierając rybę mrożoną, zwróć uwagę na jej glazurę. Powinna być przejrzysta i jednakowej grubości. Zbyt gruba warstwa lodu może świadczyć o nieodpowiednim przechowywaniu.

Ryby można podawać już w 7. miesiącu życia dziecka. Jednak w sytuacji, gdy u dziecka stwierdzono alergię pokarmową, należy poczekać nieco dłużej z wprowadzaniem ich do diety.

Zdrowe jak ryby
Ryby zawierają dobre nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i w mniejszych ilościach omega-6. Są one niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju Twojego dziecka, odgrywają istotną rolę w rozwoju funkcji poznawczych oraz prawidłowym przebiegu procesu widzenia. Substancje te wspomagają też odporność młodego organizmu. Mięso ryb morskich dostarcza także jodu – mikroelementu, który wpływa na odpowiedni rozwój mózgu. Zawiera też cenną witaminę D

Dlatego tak ważne jest, by w diecie Twojego dziecka co najmniej raz w tygodniu były obecne odpowiednie gatunki ryb, przygotowywane we właściwy sposób.