1000 dni żywienia / Planowanie ciąży i ciąża / Ciąża

Czy jedzenie orzechów w ciąży ma wpływ na ryzyko wystąpienia alergii u dziecka

Zbadano, czy istnieje związek między spożyciem orzeszków ziemnych lub innych orzechów przez matki w okresie okołociążowym a ryzkiem wystąpienia alergii na te produkty u ich dzieci.
Badanie  wpływu konsumpcji orzeszków ziemnych lub innych orzechów przez kobiety w okresie okołociążowym na ryzyko  wystąpienia alergii u ich dziecka przeprowadzono na grupie 10 907 osób. Jego uczestnikami były dzieci kobiet, które w ciąży brały udział w programie Nurses’ Health Study II (monitorowały swoją dietę przed ciążą, w jej trakcie i krótko po porodzie).

Badanie wykazało:

  • Spośród 8205 dzieci zidentyfikowano 308 przypadków alergii pokarmowej, w tym 140 przypadków alergii na orzeszki ziemne/ inne orzechy;
  • Częstość występowania alergii na orzeszki ziemne/inne orzechy była znacznie mniejsza u dzieci matek (nie mających alergii), które spożywały w większej ilości orzechy ( ≥ 5 razy na miesiąc) w okresie okołociążowym w przeciwieństwie do kobiet, których spożycie było mniejsze (< 1 na miesiąc).

Wyniki powyższego badania pokazują, że wczesna ekspozycja na alergen zwiększa tolerancję oraz obniża ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej w dzieciństwie.

Na podstawie:
„Prospective Study of Peripregnancy Consumption of Peanuts or Tree Nuts by Mothers and the Risk of Peanut or Tree Nut Allergy in Their Offspring”
A. Lindsay Frazier, MD, ScM1,2; Carlos A. Camargo Jr, MD, DrPH2,3,4; Susan Malspeis, MS2; Walter C. Willett, MD, DrPH4,5,6; Michael C. Young, MD7.