O 1000 dni

Powrót

Jakich ryb nie należy podawać małym dzieciom?

Nie wszystkie ryby nadają się do spożycia przez małe dzieci. Dowiedz się, których ryb należy unikać i dlaczego.

Ryby drapieżne 
Szczególną ostrożność należy zachować w przypadku ryb drapieżnych, takich jak okoń, makrela królewska, miecznik oraz rekin. Ryby te kumulują największą ilość szkodliwych substancji i metali ciężkich, takich jak rtęć i metylortęć. Nie należy podawać ich dzieciom. Również kobiety w ciąży i planujące ciążę oraz karmiące piersią powinny ich unikać.

Ryby wędzone i konserwy rybne
Małe dzieci nie powinny jeść ryb wędzonych, konserw rybnych i ryb w zalewach. W trakcie wędzenia wytwarzają się szkodliwe związki. Produkty wędzone zawierają też znaczne ilości soli, która obciąża nerki dziecka i przyczynia się do kształtowania nieprawidłowych nawyków żywieniowych. Skład konserw rybnych i ryb w zalewie nie jest odpowiedni dla małego dziecka, dlatego też nie zaleca się podawania ich maluchom.

Surowe ryby i owoce morza
Małe dzieci oraz kobiety w ciąży i planujące ciążę nie powinny spożywać surowych ryb i owoców morza, gdyż mogą one być źródłem groźnych bakterii chorobotwórczych i pasożytów.

Smażone w głębokim tłuszczu
Nie zaleca się podawania dziecku ryb smażonych w głębokim tłuszczu. Najlepsze dla malucha są ryby gotowane w wodzie i na parze oraz pieczone.

Szukasz pomysłu na pyszne i zdrowe danie z ryb dla Twojego dziecka? Zobacz nasz przepis na rybkę zapiekaną w szpinaku.

Czy znalazłeś odpowiedź na swoje pytanie?
Jeśli nie zadaj pytanie ekspertowi.

Przeczytaj również

Chcesz regularnie otrzymywać porady dopasowane do wieku Twojego maluszka? Zapisz się do naszego newslettera!
Chcesz regularnie otrzymywać
porady dopasowane do wieku
Twojego maluszka?
Zapisz się do naszego newslettera!
Zapisz się