Jakich produktów nie wolno jeść w ciąży? Skip to main content

Czego nie może jeść ciężarna?

Kobieta ciężarna powinna szczególnie dbać o swoje zdrowie ale również o dietę. Istnieje wiele produktów, które są zalecane w tym okresie i mogą wpłynąć pozytywnie na stan zdrowia mamy i dziecka, ale są też takie, których najlepiej jest unikać. Z różnych przyczyn niektóre produkty należy jednak całkowicie wyeliminować z diety w czasie ciąży.

Są to:

  • niepasteryzowane mleko i przygotowane z niego przetwory np. oscypki, ze względu na ich niepewną jakość mikrobiologiczną, oraz sery plesniowe, ser feta, camembert,
  • surowe i niedopieczone mięso (tatar, krwiste steki), surowe wędliny, takie jak szynka parmeńska, które mogą być przyczyną zakażenia np. toksoplazmozą,
  • surowe ryby i owoce morza (sushi, ostrygi), które mogą być źródłem groźnych bakterii chorobotwórczych lub pasożytów,
  • ryby łowione w zanieczyszczonych wodach,
  • surowe jaja, które mogą być źródłem salmonelli.
  • alkohol, wywiera negatywny wpływ na mózg dziecka, powodując trwałe zaburzenia jego struktury i funkcji

W ciąży unikaj spożywania:

  • kolorowych napojów gazowanych – są sztucznie barwione i aromatyzowane, mają bardzo dużo cukru, a niektóre z nich takie jak cola, zawierają kofeinę, której nadmierna ilość może zaburzyć prawidłowy przebieg ciąży,
  • słodzików – najlepiej nie stosować ich w ciąży (w ich skład wchodzą sztuczne substancje słodzące takie jak aspartam, które nie są dokładnie zbadane pod kątem szkodliwości dla płodu),
  • żywności wysokoprzetworzonej – koncentratów zup, konserw, głęboko mrożonych wyrobów mięsnych i warzywno-mięsnych; zawierają one znaczne ilości substancji dodatkowych (konserwantów, sztucznych barwników, aromatów).

W ciąży absolutnie nie zaleca się stosowania diet eliminacyjnych mających rzekomo zapobiegać wystąpieniu alergii pokarmowej u dziecka. Skuteczność działania takich metod nie została potwierdzona w badaniach naukowych, natomiast dietą eliminacyjną możesz wyrządzić szkody sobie i dziecku. 

Poradnik żywienia dla kobiet w ciąży, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2013

Obowiązek informacyjny cookies:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zbieranie anonimowych danych statystycznych w celu usprawnienia działania witryny, a po uzyskaniu Twojej zgody, umożliwiają nam dokonywanie pomiarów i analiz korzystania z witryny (analityczne pliki cookie), dostosowywanie witryny do Twoich zainteresowań (personalizujące pliki cookie) oraz przedstawianie odpowiednich dla Ciebie informacji oraz reklam (pliki cookie do targetowania), w tym w ramach newslettera, powiadomień webpush, usługi retargetingu a także w celu oceny niektórych informacji o Tobie w ramach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych (w tym profilowanie).

Jeżeli chcesz zmodyfikować lub odwołać zgodę na zapisywanie plików cookies, możesz zrobić to w poniższej zakładce „Dostosuj ustawienia prywatności”, a także w ustawieniach przeglądarki.

W zakresie, w jakim pliki cookies będą zawierać Twoje dane osobowe, podstawą ich przetwarzania jest uzasadniony interes administratora danych (Fundacja Nutricia z siedzibą w Warszawie) - jakim jest potrzeba zapewnienia najwyższej jakości treści prezentowanych przez Fundacja Nutricia poprzez ich dostosowanie do preferencji użytkowników oraz marketing usług Fundacja Nutricia i jej partnerów Google LLC Heureka Huge Idea Sp. z o.o. Freshmail Sp. z o.o. Berry Fish Limited Poczta Polska TNT .

W każdej chwili możesz skontaktować się z nami - biuro@fundacjanutricia.pl lub dowiedzieć się więcej o naszej Polityce Prywatności i Cookies.