O 1000 dni

Powrót

Czy jedzenie orzechów w ciąży ma wpływ na ryzyko wystąpienia alergii u dziecka

Zbadano, czy istnieje związek między spożyciem orzeszków ziemnych lub innych orzechów przez matki w okresie okołociążowym a ryzkiem wystąpienia alergii na te produkty u ich dzieci.
Badanie  wpływu konsumpcji orzeszków ziemnych lub innych orzechów przez kobiety w okresie okołociążowym na ryzyko  wystąpienia alergii u ich dziecka przeprowadzono na grupie 10 907 osób. Jego uczestnikami były dzieci kobiet, które w ciąży brały udział w programie Nurses’ Health Study II (monitorowały swoją dietę przed ciążą, w jej trakcie i krótko po porodzie).

Badanie wykazało:

  • Spośród 8205 dzieci zidentyfikowano 308 przypadków alergii pokarmowej, w tym 140 przypadków alergii na orzeszki ziemne/ inne orzechy;
  • Częstość występowania alergii na orzeszki ziemne/inne orzechy była znacznie mniejsza u dzieci matek (nie mających alergii), które spożywały w większej ilości orzechy ( ≥ 5 razy na miesiąc) w okresie okołociążowym w przeciwieństwie do kobiet, których spożycie było mniejsze (< 1 na miesiąc).

Wyniki powyższego badania pokazują, że wczesna ekspozycja na alergen zwiększa tolerancję oraz obniża ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej w dzieciństwie.

 

 

Czy znalazłeś odpowiedź na swoje pytanie?
Jeśli nie zadaj pytanie ekspertowi.

Przeczytaj również

Chcesz regularnie otrzymywać porady dopasowane do wieku Twojego maluszka? Zapisz się do naszego newslettera!
Chcesz regularnie otrzymywać
porady dopasowane do wieku
Twojego maluszka?
Zapisz się do naszego newslettera!
Zapisz się