Orzechy w ciąży - czy je jeść? Skip to main content

Czy jedzenie orzechów w ciąży ma wpływ na ryzyko wystąpienia alergii u dziecka

Zbadano, czy istnieje związek między spożyciem orzeszków ziemnych lub innych orzechów przez matki w okresie okołociążowym a ryzykiem wystąpienia alergii na te produkty u ich dzieci. Co wykazało badanie?

Orzechy w ciąży

Orzechy to grupa produktów o bardzo wysokiej wartości odżywczej. W czasie ciąży aż o 50% wzrasta zapotrzebowanie organizmu na nienasycone kwasy tłuszczowe1Jarosz M., Normy żywienia dla populacji polskiej, IŻŻ, Warszawa, 2017.! Ponieważ nasz organizm ich nie wytwarza, powinny być dostarczane z pożywienia. Źródłem tej ważnej grupy składników oprócz olejów roślinnych i tłustych ryb morskich są także orzechy i nasiona (np. dyni, słonecznika)2Poradnik żywienia dla kobiet w ciąży, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2013. Orzechy zawierają także wysokiej jakości białko roślinne, błonnik, witaminy E, B1, PP, B6, cholinę, magnez, miedź, mangan i potas3Jarosz M., Normy żywienia dla populacji polskiej, IŻŻ, Warszawa, 2017.. Orzechy składają się zatem z szeregu substancji korzystnych dla zdrowia i powinny często gościć w diecie kobiet w ciąży. Wiele ciężarnych unika jednak orzechów w celu profilaktyki alergii u dziecka. Zwłaszcza orzeszki ziemne wzbudzają dużo kontrowersji, dlatego naukowcy przeprowadzili badanie mierzące wpływ spożycia orzechów w ciąży na ryzyko wystąpienia alergii u dzieci.

Orzeszki ziemne w ciąży a alergia

Badanie wpływu konsumpcji orzeszków ziemnych lub innych orzechów przez kobiety w okresie okołociążowym na ryzyko wystąpienia alergii u ich dziecka przeprowadzono na grupie 10 907 osób. Jego uczestnikami były dzieci kobiet, które w ciąży brały udział w programie Nurses’ Health Study II (monitorowały swoją dietę przed ciążą, w jej trakcie i krótko po porodzie)4Frazier L. i wsp., Prospective study of peripregnancy consumption of peanuts or tree nuts by mothers and the risk of peanut or tree nut allergy in their offspring. JAMA Pediatrics, 2014, 168.2: 156-162..

Badanie wykazało:

  • Spośród 8205 dzieci zidentyfikowano 308 przypadków alergii pokarmowej, w tym 140 przypadków alergii na orzeszki ziemne/ inne orzechy;
  • Częstość występowania alergii na orzeszki ziemne/inne orzechy była znacznie mniejsza u dzieci matek (niemających alergii), które spożywały w większej ilości orzechy (≥ 5 razy na miesiąc) w okresie okołociążowym w przeciwieństwie do kobiet, których spożycie było mniejsze (< 1 na miesiąc).

Wyniki powyższego badania pokazują, że wczesna ekspozycja na alergen zwiększa tolerancję oraz obniża ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej w dzieciństwie.

Profilaktyka alergii

Naukowcy potwierdzili, że wykluczanie orzechów w ciąży nie jest konieczne. Co więcej, wykazano, że u kobiet, które spożywają odpowiednie ilości kwasów z grupy omega-3 zmniejsza się ryzyko rozwoju alergii u dzieci w wieku późniejszym5Poradnik żywienia dla kobiet w ciąży, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2013! Zgodnie z obecnym stanem wiedzy w ciąży absolutnie nie zaleca się stosowania diet eliminacyjnych mających rzekomo zapobiegać wystąpieniu alergii pokarmowej u dziecka. Skuteczność działania takich metod nie została potwierdzona w badaniach naukowych, natomiast dietą eliminacyjną przyszła mama może wyrządzić szkody sobie i dziecku6Poradnik żywienia dla kobiet w ciąży, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2013.

Przypisy Rozwiń

  • 1
    Jarosz M., Normy żywienia dla populacji polskiej, IŻŻ, Warszawa, 2017.
  • 2
    Poradnik żywienia dla kobiet w ciąży, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2013
  • 3
    Jarosz M., Normy żywienia dla populacji polskiej, IŻŻ, Warszawa, 2017.
  • 4
    Frazier L. i wsp., Prospective study of peripregnancy consumption of peanuts or tree nuts by mothers and the risk of peanut or tree nut allergy in their offspring. JAMA Pediatrics, 2014, 168.2: 156-162.
  • 5
    Poradnik żywienia dla kobiet w ciąży, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2013
  • 6
    Poradnik żywienia dla kobiet w ciąży, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2013

Obowiązek informacyjny cookies:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zbieranie anonimowych danych statystycznych w celu usprawnienia działania witryny, a po uzyskaniu Twojej zgody, umożliwiają nam dokonywanie pomiarów i analiz korzystania z witryny (analityczne pliki cookie), dostosowywanie witryny do Twoich zainteresowań (personalizujące pliki cookie) oraz przedstawianie odpowiednich dla Ciebie informacji oraz reklam (pliki cookie do targetowania), w tym w ramach newslettera, powiadomień webpush, usługi retargetingu a także w celu oceny niektórych informacji o Tobie w ramach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych (w tym profilowanie).

Jeżeli chcesz zmodyfikować lub odwołać zgodę na zapisywanie plików cookies, możesz zrobić to w poniższej zakładce „Dostosuj ustawienia prywatności”, a także w ustawieniach przeglądarki.

W zakresie, w jakim pliki cookies będą zawierać Twoje dane osobowe, podstawą ich przetwarzania jest uzasadniony interes administratora danych (Fundacja Nutricia z siedzibą w Warszawie) - jakim jest potrzeba zapewnienia najwyższej jakości treści prezentowanych przez Fundacja Nutricia poprzez ich dostosowanie do preferencji użytkowników oraz marketing usług Fundacja Nutricia i jej partnerów Google LLC Heureka Huge Idea Sp. z o.o. Freshmail Sp. z o.o. Berry Fish Limited Poczta Polska TNT .

W każdej chwili możesz skontaktować się z nami - biuro@fundacjanutricia.pl lub dowiedzieć się więcej o naszej Polityce Prywatności i Cookies.