O 1000 dni

Powrót

Składniki odżywcze, które wpływają na rozwój dziecka w trakcie ciąży

Żywienie w okresie ciąży i w pierwszych latach życia może decydować o stanie zdrowia Twojego dziecka, o jego wynikach w szkole, a nawet o ryzyku rozwoju częstych w życiu dorosłym chorób, takich jak zaburzenia krążenia, otyłość czy cukrzyca typu 2.
Sprawdź, jaki wpływ na zdrowie dziecka mają poszczególne składniki spożywane w trakcie ciąży:

Kwas foliowy to najważniejszy składnik odżywczy przed poczęciem i w pierwszych 12 tygodniach ciąży.

Witamina B9 zapobiega wadom cewy nerwowej, takim jak rozszczep kręgosłupa. Oprócz codziennej suplementacji (0,4 mg) warto, by w Twojej diecie znalazły się zielone warzywa liściaste, rośliny strączkowe i ewentualnie pokarmy wzbogacane w kwas foliowy.

Żelazo to kluczowy składnik decydujący o rozwoju mózgu dziecka i objętości krwi krążącej w Twoim organizmie. Pokarmami bogatymi w żelazo są: czerwone mięso, drób, jaja, warzywa strączkowe. Herbata i kawa natomiast zawierają taniny ograniczające przyswajanie żelaza, nie pij ich więc w trakcie ani tuż po spożyciu pokarmu bogatego w ten cenny składnik odżywczy.

Witamina C pomaga w przyswajaniu żelaza zawartego w pokarmie. Pamiętaj o jedzeniu owoców cytrusowych, pomidorów, papryki, a także o łączeniu ich z pokarmami bogatymi w żelazo.

Wapń ma ogromne znaczenie dla rozwoju układu kostnego dziecka. Decyduje też o stanie Twoich kości. Najlepszym źródłem wapnia jest mleko i nabiał: jogurty, sery. Codziennie powinnaś spożywać trzy porcje produktów mlecznych. Wapnia dostarczy Ci również szpinak, konserwy rybne (zawierające rozdrobnione ości), warzywa strączkowe oraz pestki dyni i słonecznika.

Witamina D wspomaga wchłanianie wapnia i jest magazynowana w organizmie dziecka. Dostarczają jej tłuste ryby, jaja i mleko wzbogacane o tę witaminę.

Kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają ważną rolę w rozwoju mózgu, oczu i układu nerwowego. Zapobiegają rozwojowi chorób serca. Raz lub dwa razy w tygodniu jedz tłuste ryby, takie jak łosoś, śledź, makrela. Kwasy omega-3 występują również w oleju rzepakowym, pestkach dyni i sezamie.

Błonnik daje poczucie sytości i zapobiega zaparciom, co szczególnie ważne, gdy dziecko rośnie i zaczyna napierać na Twoje jelita. Jedz pieczywo pełnoziarniste, kasze, makarony, ryż. Owoce i warzywa dostarczą Ci nie tylko błonnika, lecz również witamin i soli mineralnych, zatem spożywaj je pięć razy dziennie.

Czy znalazłeś odpowiedź na swoje pytanie?
Jeśli nie zadaj pytanie ekspertowi.

Przeczytaj również

Chcesz regularnie otrzymywać porady dopasowane do wieku Twojego maluszka? Zapisz się do naszego newslettera!
Chcesz regularnie otrzymywać
porady dopasowane do wieku
Twojego maluszka?
Zapisz się do naszego newslettera!
Zapisz się