1000 dni żywienia / 0-6 miesięcy / Karmienie piersią

Najważniejsze składniki kobiecego pokarmu

Mleko matki jest najwłaściwszym pokarmem dla noworodka. Zawiera wszystkie składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego rozwoju dziecka – z wyjątkiem witaminy D i K, które należy suplementować zgodnie z zaleceniami lekarza.
Dzięki składnikom, które wspomagają mechanizmy odpornościowe dziecka mleko to chroni przed chorobami i infekcjami. Jest przy tym lekkostrawne i łatwo przyswajalne przez niedojrzały układ pokarmowy dziecka.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią przez pierwsze sześć miesięcy życia dziecka.

Zawartość kobiecego pokarmu
Mleko matki zawiera składniki odżywcze takie jak: białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy (poza witaminą D i K) oraz pierwiastki śladowe. Zaspokajają one potrzeby żywieniowe niemowlęcia i zapewniają jego właściwy wzrost oraz rozwój1.

Wśród wymienionych składników warto podkreślić białka zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy. Przeważają w nich białka serwatkowe, które są łatwo trawione i w całości wykorzystywane przez organizm dziecka. Na uwagę zasługują również długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe – DHA oraz AA, których zawartość w mleku kobiecym jest zależna od diety matki. Wpływają one na rozwój układu nerwowego niemowlęcia, mózgu oraz wzroku.
W pokarmie kobiecym znajdują się również
czynniki zapobiegające infekcjom (wydzielinicze SIgA, leukocyty, oligosacharydy, lizozym, laktoferryna, interferon gamma, nukleotydy, cytokiny). Niektóre z nich zwiększają odporność dziecka i chronią przed infekcją.

Idealny pokarm mamy
W naturalnym pokarmie znajdują się: kwasy tłuszczowe, enzymy, prebiotyki, hormony oraz czynniki wzrostu, które mają pozytywny wpływ na rozwój dziecka.

Niemowlę karmione mlekiem mamy otrzymuje odpowiednią ilość składników odżywczych, by w ciągu pierwszych sześciu miesięcy podwoić swoją masę urodzeniową.

1 Karmienie piersią - stanowisko Komitetu Żywienia ESPGHAN.