1000 dni żywienia / 0-6 miesięcy / Karmienie piersią

Karmiące mamy potrzebują bardziej energetycznych i odżywczych posiłków

Ważne, aby kobiety w okresie karmienia piersią spożywały właściwie zbilansowaną dietą, gdyż wszelkie niedobory mogą powodować u matek konsekwencje zdrowotne.
Z badań przeprowadzonych na grupie 100 kobiet karmiących z województwa mazowieckiego w wieku 19-38 lat z wykształceniem wyższym i średnim wynika, że kobiety nie zaspakajają właściwie swoich potrzeb żywieniowych.

Dieta badanych matek charakteryzowała się zbyt niskim spożyciem:

  • wody ( 96% kobiet),
  • energii (91% kobiet),
  • białka (30% kobiet),
  • węglowodanów (64% kobiet),
  • tłuszczu ogółem (48% kobiet), w tym zbyt niskim udziałem wielonasyconych kwasów tłuszczowych (35% kobiet), oraz zbyt wysokim udziałem nasyconych kwasów tłuszczowych (85% kobiet) i cholesterolu (45% kobiet).

Mleko kobiece pod względem jakościowym i ilościowym zaspokaja wszystkie potrzeby niemowlęcia oraz stanowi idealne źródło pożywienia dla dzieci do 6. miesiąca życia. Zapewnia rozwijającemu się maluchowi właściwą energetyczność oraz odpowiednią ilość niezbędnych składników odżywczych oraz witamin i składników mineralnych. Dodatkowo chroni przed rozwojem chorób cywilizacyjnych w dorosłym życiu dziecka oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów sutka i jajnika u matki.

Jednak, jak wynika z badania, kobiety karmiące nie zawsze są świadome konieczności zwiększenia wartości energetycznej oraz odżywczej swoich diet ze względu na zapewnienie potrzeb swoich dzieci. Badania pokazują, że kobiety z wykształceniem wyższym lepiej spełniają prawidłowe założenia. W związku z tym należy zwiększyć edukację młodych mam w celu poprawy obecnej sytuacji.

Opracowano na podstawie: Zdanowski K., Wawrzyniak A., Hamułka J., Pituch A., Araucz M., Kanigowska A. „Ocena spożycia energii oraz składników podstawowych w grupie kobiet karmiących piersią”; Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 2012, tom 63, Nr 3, str. 305- 311.