1000 dni żywienia / 0-6 miesięcy / Pierwsze posiłki

Poznawanie nowych smaków najlepiej zacząć od warzyw

Przeprowadzone w Polsce badania1 pokazują, że dzieci w wieku 1-3 lat jedzą za mało warzyw. 
Ponieważ dzieci trudniej przyzwyczajają się do smaku warzyw niż owoców, eksperci zalecają, by właśnie od warzyw rozpocząć wprowadzanie nowych smaków do diety dziecka.

Dlaczego warzywa, a nie owoce?
Warzywa mają delikatniejszy smak. Gdy dziecko przyzwyczai się do mniej wyrazistego smaku warzyw, chętniej będzie sięgało po nie w przyszłości. Dopiero w następnej kolejności należy podawać maluchowi owoce. Mają one intensywniejszy i słodszy smak. A ponieważ dziecko rodzi się z preferencją do smaku słodkiego, owoce bardziej mu smakują. Jeśli na początku oswajania z nowymi pokarmami maluch zetknie się ze smakiem owoców, trudniej mu będzie później zaakceptować mniej wyraźny smak warzyw.

Dlaczego to takie ważne?
Okres prenatalny oraz wiek niemowlęcy charakteryzują się dużą plastycznością w zakresie kształtowania preferencji do nowych smaków i zapachów. Dlatego jest to najlepszy moment, by oswoić dziecko ze smakiem warzyw. Eksperci doradzają zatem, by w momencie, gdy dziecko sygnalizuje gotowość na nowy pokarm, rozpocząć wzbogacanie diety od przecierów warzywnych.