1000 dni żywienia / 0-6 miesięcy / Pierwsze posiłki

Jak wprowadzać nowe produkty do diety dziecka?

Pierwsze nowe dania w diecie 5-6-miesięcznego dziecka powinny mieć łagodny smak i kremową konsystencję. 
Do rozpoczęcia przygody z jedzeniem idealnie nadają się posiłki jednoskładnikowe, np. przecier z marchwi lub dyni. Są lekkostrawne, dobrze smakują i łatwo uzyskać z nich danie o jednolitej konsystencji. 

Krok po kroku rozszerzania diety
Posiłki inne niż mleko mamy należy podawać po zakończonym karmieniu piersią. W sytuacji, gdy dziecko odmawia spożywania bądź próbowania nowych pokarmów, można odwrócić tę kolejność.
Niewielką ilość nowej potrawy podaj na łyżeczce i obserwuj jego reakcję. Nowe produkty żywieniowe to zupełnie nowe smaki dla dziecka, dlatego możesz wymieszać nowy posiłek z mlekiem, by maluch rozpoznał znajomy smak.
Nowe pokarmy należy podawać osobno i po kolei, obserwując reakcję dziecka. Rozszerzając dietę o nowe produkty, zachowaj odstęp 1-2 dni, aby upewnić się, że nie wystąpiła żadna niepożądana reakcja organizmu Twojego dziecka na nowy składnik diety (wysypka, wzdęcia, rozdrażnienie, kłopoty ze snem). Należy zaczynać od niewielkich ilości, np. 3-4 łyżeczek posiłku.
Cały czas w trakcie rozszerzania diety maluch powinien dostawać swój dotychczasowy posiłek mleczny, zgodnie z zaleceniami ze schematu żywienia dzieci w 1. roku życia.
Pamiętaj, że wielkości porcji podane w schematach żywienia niemowląt są średnią, jaką zjada dziecko w danym wieku zależnie od łaknienia i zapotrzebowania. Różnice mogą również dotyczyć liczby posiłków.

Wybieraj produkty wysokiej jakości o znanym pochodzeniu
Jeśli samodzielnie przygotowujesz posiłek dla dziecka, wybieraj warzywa i owoce o znanym Ci pochodzeniu. Zarówno warzywa, jak i owoce należy dokładnie umyć, a następnie przed przetarciem ugotować. Nie dosalaj ani nie dosładzaj dań dla dziecka! Chociaż mogą wydawać się mdłe, właśnie taki smak najbardziej zadowoli małego smakosza. Rezygnując z soli, unikasz również obciążania słabo rozwiniętych nerek dziecka.