1000 dni żywienia / 0-6 miesięcy / Pierwsze posiłki

Pierwsze posiłki – czy to już czas?

Rozszerzanie diety polega na wzbogacaniu jadłospisu dziecka, który do tej pory składał się wyłącznie z mleka, o pierwsze pokarmy stałe. 
Zgodnie z zaleceniami ekspertów1, wprowadzanie pierwszych produktów uzupełniających należy rozpocząć nie wcześniej niż po ukończeniu przez dziecko 17. tygodnia życia, ale nie później niż w 26. tygodniu życia. W tym czasie większość niemowląt dojrzewa do przyjmowania pokarmów stałych. Jest to okres, kiedy dzieci nabywają umiejętność siedzenia z podparciem, osiągają również dojrzałość nerwowo-mięśniową, pozwalającą na kontrolowanie ruchów głowy i szyi oraz na jedzenie z łyżeczki. 

Dlaczego nie rozszerzać diety przed 17. tygodniem? 
Okres noworodkowy oraz wczesnoniemowlęcy charakteryzuje się występowaniem odruchu usuwania z ust ciał obcych, który utrudnia karmienie pokarmami innymi niż płynne. Dlatego m.in. z tego względu tak ważne jest, aby nie rozpoczynać rozszerzania diety dziecka przed ukończeniem 17. tygodnia życia. 

Jak rozpoznać, że dziecko jest gotowe na nowe produkty?
Schemat żywienia dzieci w 1. roku życia ma charakter orientacyjny, dlatego należy uważnie obserwować malucha – z reguły sam da znać, że jest gotowy spróbować nowych potraw

Sygnały1, których możesz wypatrywać, to:

  • domaganie się kolejnej porcji jedzenia w niedługim czasie po posiłku,
  • sięganie po jedzenie i okazywanie zainteresowania tym, co sama jesz,
  • ssanie piąstki,   
  • zbliżanie lub wkładanie przedmiotów do buzi,
  • budzenie się w nocy, chociaż wcześniej dziecko przesypiało noc bez przerw.

1 WIC Infant Nutrition and Feeding Guide, 2007.