1000 dni żywienia / 0-6 miesięcy / Pierwsze posiłki

Kaszki w diecie niemowląt i małych dzieci

Produkty zbożowe zajmują ważne miejsce w codziennym menu malucha. Są one źródłem energii oraz wielu cennych składników odżywczych. Jeśli jesteś na początku rozszerzania diety niemowlaka to zapewne zastanawiasz się jakie produkty wybrać dla swojego dziecka. Z artykułu dowiesz dlaczego produktów zbożowych nie powinno zabraknąć w diecie malucha.

Dlaczego produkty zbożowe są ważne w diecie dziecka?

Produkty zbożowe są cennym źródłem węglowodanów złożonych m.in. skrobi, błonnika pokarmowego,  białka roślinnego, witamin z grupy B oraz składników mineralnych np. żelaza, miedzi, magnezu. Wartość odżywcza produktów otrzymywanych ze zbóż uzależniona jest od stopnia przemiału ziarna.[1] Im bardziej oczyszczone ziarno, tym mniej zawiera ono błonnika i innych składników odżywczych.[2] W diecie niemowląt i małych dzieci zalecane są różnego rodzaju produkty zbożowe zarówno te oczyszczone, jak i pełnoziarniste.[3] Jednak razowe produkty zbożowe należy wprowadzać do diety malucha stopniowo, tak aby nadmiar błonnika nie powodował wzdęć.[4] Kaszki mogą być jednym z pierwszych posiłków jakie podasz swojemu maluszkowi, rozpoczynając rozszerzanie diety  w okolicach 5. - 6. miesiąca.[5]

 

Rodzaje kaszek

Wprowadzając do diety małego dziecka kaszki możemy wybierać spośród tych gotowych, specjalnie przygotowanych dla niemowląt i małych dzieci oraz kasz tradycyjnych, drobnoziarnistych do których należy m.in. kasza manna, kukurydziana, orkiszowa czy ryżowa. W skład kaszek specjalnie przygotowanych dla dzieci wchodzą różnego rodzaju zboża i surowce roślinne, dodatkiem do kaszek są również owoce. Warto pamiętać, że produkty dla niemowląt i małych dzieci muszą spełniać rygorystyczne normy, w przypadku owoców i zbóż nawet kilka tysięcy razy surowsze niż w przypadku żywności ogólnego przeznaczenia. Jest to niezwykle istotne, gdyż organizm dziecka w 1000 pierwszych dni jest wrażliwy na wpływ czynników zewnętrznych.

Kaszki zbożowe dla dzieci dzielą się na mleczne, przygotowywane na ciepłej wodzie dobrej jakości oraz bezmleczne, które należy przyrządzać na bazie mleka mamy lub odpowiedniego dla wieku malucha mleka modyfikowanego. Wybierając kaszkę sięgaj po tę bez dodatku cukru, która zawiera tylko cukry naturalnie występujące w zbożach, owocach i mleku. Kaszki możemy też podzielić pod względem zawartości glutenu. Te z glutenem to m.in. kasza manna, orkiszowa, jęczmienna, żytnia. Do zbóż bezglutenowych należą m.in. ryż, kukurydza, gryka, proso, amarantus, komosa ryżowa.[6] Owies również możemy zaliczyć do zbóż bezglutenowych, ale pod warunkiem wyboru produktów z produkcji kontrolowanej, gdzie nie ma możliwości zanieczyszczenia innymi zbożami.[7]

Wprowadzanie glutenu do diety niemowlaka

Optymalnym czasem wprowadzenia do diety niemowlaka glutenu jest okres między 5. a 12. miesiącem życia dziecka.[8] Gluten podajemy maluchowi tak jak inne produkty w czasie rozszerzania diety. Przykładowo pierwszym posiłkiem eksponującym na gluten może być kaszka manna z owocami.

Idealne śniadanie dla maluszka

Wartościowe śniadanie powinno zawierać produkty zbożowe, porcje owoców i warzyw oraz porcje produktów mlecznych.[9] Ze względu na wartość energetyczną i odżywczą kaszki mleczne są pełnowartościowym posiłkiem i świetnie sprawdzą się jako propozycja śniadaniowa dla dziecka. Pamiętaj, że regularne spożywanie śniadań to jeden z prawidłowych nawyków żywieniowych, którego warto uczyć dziecko już od samego początku.

 

Autor: mgr inż. Marta Wójtowicz - edukatorka żywieniowa programu "Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy"


[1] Szajewska H., Horvath A., 2017. Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży. Wydawca: Medycyna Praktyczna, 68-76.

[2] Diowksz A., 2008. Atrybuty zdrowotne pieczywa pełnoziarnistego. Przegląd Piekarski i Cukierniczy, 56, 11, 20-24.

[3] Weker H. (red.), 2016. O żywieniu i aktywności fizycznej dzieci. Prosto, nowocześnie, praktycznie. Wydawca: Miasto Stołczone Warszawa.

[4] Socha, J. i inni, 2010. Żywienie dzieci a zdrowie wczoraj, dziś i jutro. Pediatria Współczesna. Gastroenterologia, Hepatologia i Żywienie Dziecka, 12, 1, 34-37.

[5] Szajewska H., Horvath A., Rybak A., Socha P., 2016. Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Standardy Medyczne, Pediatria, 13 ,9-24.

[6] Przetaczek-Rożnowska, I., Bubis, E., 2016. Zboża bezglutenowe alternatywą dla osób chorych na celiakię. Kosmos, 1, 65, 127-140.

[7] Harasym, J., 2011. Obecny status owsa w diecie bezglutenowej. Engineering Sciences & Technologies/Nauki Inzynierskie i Technologie, 3, 57-70.

[8] Szajewska H., Horvath A., Rybak A., Socha P., 2016. Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Standardy Medyczne, Pediatria, 13 ,9-24.

[9] Weker H. (red.), 2016. O żywieniu i aktywności fizycznej dzieci. Prosto, nowocześnie, praktycznie. Wydawca: Miasto Stołeczne Warszawa.