1000 dni żywienia / 13-24 miesięcy / Przepisy

Babeczka dyniowa

Składniki na 12 babeczek:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1/2 szklanki mleka 3,2 % tłuszczu
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 250-300 g dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła (prowansalskie, oregano), odrobina pieprzu

Sposób przygotowania: 

Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej misce połączyć mleko, olej, jajko oraz dodatki: czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy, starty na tarce żółty ser oraz dynię pokrojoną w kostkę. Masę dodać do suchych składników i wymieszać, tak aby składniki się połączyły. Papilotki napełnić do 2/3 wysokości i piec w temperaturze 190 stopni C przez 20-25 minut. Babeczki najlepiej przełożyć na ruszt bądź kratkę, aby wystygły i odparowały.

Porcja dla dziecka: 1 babeczka