1000 dni żywienia / 13-24 miesięcy / Przepisy

Placuszki z kaszy jaglanej

Składniki (na ok. 10 placuszków):

  • 8 łyżek kaszy jaglanej w postaci surowego produktu (70 g)
  • łyżka oleju rzepakowego (10 g)
  • duszony por
  • 1 jajo
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną ugotować, po ostygnięciu dodać podduszony na oleju rzepakowym por i roztrzepane jajo. Dodać kilka kropli oleju rzepakowego i całość zmiksować. Gdy masa będzie za gęsta, dodać wodę (masa powinna być nieco gęstsza niż ciasto na naleśniki). Na rozgrzaną patelnie nakładać niewielkie porcje ciasta (łyżką), smażyć bez tłuszczu z obu stron, aż się przyrumienią. Podawać np. z jogurtem naturalnym i owocami.

Uwaga: W razie braku odpowiedniej patelni olej zamiast dodać bezpośrednio do ciasta rozgrzej na patelni i smaż placki.