1000 dni żywienia / 13-24 miesięcy / Zasady żywienia

Mięso, jaja, oliwa, pieczywo, woda – najcenniejsze produkty w żywieniu dziecka

Podczas przygotowywania posiłków wykorzystuj różnorodne produkty, starając się, aby każdego dnia jadłospis dziecka zawierał pokarm ze wszystkich grup spożywczych, w odpowiednich dla jego wieku i wzrostu ilościach. 
Grupy spożywcze, które są niezbędnymi elementami codziennej diety, to: owoce, warzywa, produkty mleczne, mięso, drób, ryby i jaja, produkty zbożowe oraz woda. Dowiedz się więcej o roli mięsa i jaj, tłuszczów, produktów zbożowych oraz wody.
 
Mięso, drób i jaja
Główną zaletą w uwzględnieniu mięsa w jadłospisie dziecka jest uzyskanie łatwo przyswajalnego źródła żelaza i białka, a także obecność witamin B1, B12 i witaminy PP. Wybieraj mięso chude, np. drobiowe, które jest lekkostrawne, a 1-2 x w tygodniu mięso z ryb, które zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Podawaj dziecku tylko wysokiej jakości mięso gotowane i pieczone o znanym Ci pochodzeniu i recepturach. Jaja w diecie dziecka dostarczają dużej ilości minerałów (żelaza, potasu, magnezu) i wielu witamin (A, E, D, PP, kwas foliowy). Bogate są także w nienasycone kwasy tłuszczowe, wspomagające rozwój układu nerwowego. Zalecane są 3-4 jaja tygodniowo. 
  
Produkty zbożowe
Są źródłem skrobi, która powinna być podstawowym węglowodanem w diecie dzieci. Dostarczają także witamin z grupy B i wielu składników mineralnych (m.in. fosforu, wapnia, magnezu). Istotną funkcję pełni w organizmie błonnik, który nie ulega trawieniu, ale wspomaga pracę jelit i ułatwia wypróżnianie. W diecie dzieci poleca się urozmaicone produkty zbożowe. Wymiennie podawaj pieczywo pełnoziarniste, jasne i ciemne, różnego rodzaju kasze – grube i drobne, a także makarony i płatki śniadaniowe bez dodatku cukru
 
Tłuszcze
Rola tłuszczów w prawidłowym funkcjonowaniu jest ogromna. Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym DHA i arachidonowy (AA), są niezbędne  do rozwoju mózgu i siatkówki oka. Tłuszcz w diecie dzieci powyżej 1. roku życia powinien zajmować 30-35% zapotrzebowania na energię (czyli więcej niż w diecie dorosłego), dlatego nie należy go rygorystycznie ograniczać. Podawaj dziecku przede wszystkim tłuszcze pochodzenia roślinnego, które są źródłem nienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, takie jak oliwa z oliwek czy olej rzepakowy. Możemy je stosować na surowo do surówek, sałatek, ale także do smażenia, ponieważ są odporne na wysoką temperaturę. Źródłem tłuszczów są także produkty mleczne, drób, ryby i żółtko jaj.

Woda
Pamiętaj, jak wielkie znaczenie w żywieniu dziecka ma woda. Jej niedobór może spowodować zmęczenie, senność, obniżenie koncentracji, a nawet pogorszenie pracy narządów wewnętrznych. Dostarczasz jej swojemu dziecku na różne sposoby: w mleku modyfikowanym, w jedzeniu, np. w zupkach. Gdy dziecku chce się pić, zaproponuj mu wodę, która najlepiej ugasi jego pragnienie. Unikaj wód smakowych, które często są dosładzane. Wybieraj wody niskozmineralizowane lub źródlane z atestem.
 
Aby ułatwić sobie układanie jadłospisu dla Twojego dziecka, korzystaj z przygotowanego przez nas modelowego talerzyka żywieniowego. Obrazuje on zapotrzebowanie na dane produkty wyrażone w ilości porcji.