1000 dni żywienia / 7-12 miesięcy / Alergie pokarmowe

Najczęstsze alergeny pokarmowe

Najczęstszą przyczyną alergii pokarmowej u małych dzieci są białka mleka krowiego. Uczulenie może powodować każdy pokarm zawierający białko. Wszystko zależy od indywidualnej wrażliwości organizmu.

Najczęściej uczulające produkty to:

  • mleko krowie,
  • jaja kurze (zwłaszcza białko),
  • pszenica,
  • ryby i skorupiaki,
  • owoce cytrusowe,
  • orzechy ziemne i inne orzechy.

U niemowląt i małych dzieci – do 3. roku życia najczęstszymi alergenami są: mleko krowie, jajka, pszenica, soja i orzechy ziemne.
U starszych dzieci częściej występują uczulenia na: jajka, mleko, pszenicę, soję, ryby i orzechy.

Dieta eliminacyjna
Gdy dziecko cierpi na alergię pokarmową, zalecana jest dieta eliminacyjna. Polega ona na czasowym usunięciu z jego diety uczulających składników. Eliminując z jadłospisu dziecka produkty wywołujące reakcję alergiczną, należy pamiętać o wnikliwym czytaniu etykiet. Uczulające malucha składniki nawet w niewielkich ilościach mogą znaleźć się w recepturach bardzo różnych produktów spożywczych.
Stosując u dziecka dietę eliminacyjną, należy dbać o to, by otrzymywało ono odpowiednią ilość składników odżywczych potrzebnych do rozwoju. Lekarz prowadzący może zalecić wprowadzenie do diety malucha odpowiednich składników zastępczych, których wartość odżywcza jest zbliżona do eliminowanego pokarmu.
Zobacz również artykuł: Alergia na białka mleka krowiego.