1000 dni żywienia / 7-12 miesięcy / Rozszerzanie diety

Jakie ryby podawać dziecku?

Ryby to cenne źródło pełnowartościowego białka, witamin A i D, jodu oraz kwasów tłuszczowych omega 3 – składników niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, odpornościowego i krwionośnego. [1]  Zgodnie z aktualnym schematem żywienia niemowląt wprowadzanie ryb można rozpocząć, gdy etap podawania pierwszych warzyw, owoców i kaszek mamy już za sobą. Moment ten przypada na 7.-9. miesiąc życia maluszka [2].

 

Szczególnie zalecane dzieciom są tłuste ryby morskie: łosoś, makrela atlantycka, śledź, łosoś, szprot, halibut, przynajmniej 1-2 razy tygodniowo [3] . Wyniki badań wskazują, że w Polsce problemem jest ich niedostateczne spożycie [4]. Chude ryby morskie, które powinny być spożywane przez dzieci, to: dorsz, morszczuk, mintaj oraz sola. To bardzo ważne, by podawane maluchom ryby były najwyższej jakości.


Na początek najlepsze są ryby morskie poławiane w swoim naturalnym środowisku. Mają one więcej białka i kwasów tłuszczowych omega-3 niż ryby hodowlane. Są przy tym mniej narażone na zanieczyszczenia lekami weterynaryjnymi i pestycydami.

Jak wybrać dobrą rybę?
Jeśli masz taką możliwość - kupuj ryby pochodzące od certyfikowanych dostawców. Tacy dostawcy badają poławiane ryby pod względem zanieczyszczeń. Często przetwarzają je jeszcze na morzu, co pozwala na zachowanie większej ilości składników odżywczych. Warto też zwracać uwagę, czy ryby, które kupujesz, poławiane są zgodnie z zasadami zrównoważonego rybołówstwa, a więc z troską o inne gatunki żyjące w morzu.
Podczas zakupów wybieraj mniejsze okazy. Większe ryby są zazwyczaj starsze, mogą więc zawierać więcej szkodliwych substancji, które skumulowały się w trakcie ich życia.
Zwróć też uwagę na wygląd oraz zapach ryby, którą kupujesz. Wybieraj świeże, jędrne mięso o delikatnym zapachu.
Kupując rybę mrożoną, zwróć uwagę na jej glazurę. Powinna być przejrzysta i jednakowej grubości.
 

Jak przyrządzić rybę dla dziecka?
Niemowlakom najlepiej podawać ryby gotowane w wodzie, jako dodatek do zupki jarzynowej lub warzywnego przecieru. Przed podaniem należy usunąć wszystkie ości (mogą występować również w filetach) i zmielić rybę.

 


1. P Szajewska H., Horvath A. i wsp. Poradnik żywienia niemowląt. Medycyna Praktyczna, 2014

2.3. Szajewska H. i wsp., Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia PTGHiŻD. Pediatria, 2014, 11.3 321-338.

 4. Stolarczyk A, Szott K, Socha P. Ocena sposobu żywienia niemowląt w wieku 6 i 12 m. ż. w populacji polskiej w odniesieniu do zaleceń Schematu Żywienia Niemowląt z 2007 roku. Standardy Medyczne Pediatria 2012;9:545-551.