1000 dni żywienia / 7-12 miesięcy / Rozszerzanie diety

Jakich ryb nie należy podawać małym dzieciom?

Nie wszystkie ryby nadają się do spożycia przez małe dzieci. Dowiedz się, których ryb należy unikać i dlaczego.

Ryby drapieżne 
Szczególną ostrożność należy zachować w przypadku ryb drapieżnych, takich jak okoń, makrela królewska, miecznik oraz rekin. Ryby te kumulują największą ilość szkodliwych substancji i metali ciężkich, takich jak rtęć i metylortęć. Nie należy podawać ich dzieciom. Również kobiety w ciąży i planujące ciążę oraz karmiące piersią powinny ich unikać.

Ryby wędzone i konserwy rybne
Małe dzieci nie powinny jeść ryb wędzonych, konserw rybnych i ryb w zalewach. W trakcie wędzenia wytwarzają się szkodliwe związki. Produkty wędzone zawierają też znaczne ilości soli, która obciąża nerki dziecka i przyczynia się do kształtowania nieprawidłowych nawyków żywieniowych. Skład konserw rybnych i ryb w zalewie nie jest odpowiedni dla małego dziecka, dlatego też nie zaleca się podawania ich maluchom.

Surowe ryby i owoce morza
Małe dzieci oraz kobiety w ciąży i planujące ciążę nie powinny spożywać surowych ryb i owoców morza, gdyż mogą one być źródłem groźnych bakterii chorobotwórczych i pasożytów.

Smażone w głębokim tłuszczu
Nie zaleca się podawania dziecku ryb smażonych w głębokim tłuszczu. Najlepsze dla malucha są ryby gotowane w wodzie i na parze oraz pieczone.

Szukasz pomysłu na pyszne i zdrowe danie z ryb dla Twojego dziecka? Zobacz nasz przepis na rybkę zapiekaną w szpinaku.