6 ZŁOTYCH ZASAD

wybierz kategorią

W czasie 1000 pierwszych dni życia dziecka kształtują się nawyki żywieniowe. Poprzez prawidłowe żywienie w okresie tego intensywnego rozwoju i wzrostu, masz realny oraz długotrwały wpływ na zdrowie dziecka teraz i w przyszłości. Poznaj 6 złotych zasad:

MODELOWY TALERZ ŻYWIENIOWY DLA DZIECI W WIEKU 1-3 LATA
  • 1. Prawidłowe żywienie w ciąży

    Sposób odżywiania kobiety w okresie ciąży ma ogromny wpływ
    na prawidłowy rozwój płodu i zdrowie dziecka w ciągu całego życia.
    Już teraz rozpoczął się proces kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych u dziecka, czyli tzw. programowanie żywieniowe we wczesnym okresie życia. Prawidłowe odżywianie w okresie ciąży jest również bardzo ważne, ze wzglądu na gromadzenie rezerw. Dlatego prawidłowo skomponowany jadłospis, składający się z 5 posiłków każdego dnia oraz odpowiednio zaplanowana suplementacja m.in. kwasem foliowym i witaminą D, wesprze prawidłowy rozwój dziecka, zmniejszając ryzyko wielu schorzeń.

    Poradnik żywienia kobiet w ciąży pomoże szczegółowo odpowiedzieć na wszystkie pytania związane z prawidłowym odżywianiem w tym tak ważnym okresie dla każdej kobiety.

  • 2. Wyłączne karmienie piersią przez
    pierwszych 6 miesięcy życia dziecka

    Mleko matki jest najlepszym pokarmem dla niemowlęcia. Zawiera
    wszystkie składniki odżywcze, potrzebne do prawidłowego rozwoju. A przy tym chroni niemowlę przed chorobami i infekcjami. Jest ono idealnie dostosowane do możliwości niedojrzałego układu pokarmowego dziecka - jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne. Nie istnieje żaden inny pokarm, który dorównywałby mleku matki i cechował się wszystkimi jego właściwościami, kluczowymi w początkowym okresie życia dziecka. Wyłączne karmienie piersią przez pierwszych 6 miesięcy życia dziecka, a następnie wprowadzanie posiłków uzupełniających oraz kontynuacja karmienia mlekiem kobiecym do dwóch lat lub dłużej jest zalecane przez Światową Organizacją Zdrowia (WHO).

  • 3. Bezpieczeństwo i jakość żywności

    Posiłki podawane maluchom powinny być różnorodne i pełnowartościowe oraz prawidłowo zbilansowane pod względem energii i ważnych składników pokarmowych, takich jak białka, tłuszcze, witaminy oraz składniki mineralne, szczególnie żelazo i wapń. Do przygotowywania potraw dla dzieci należy wykorzystywać najwyższej jakości produkty, wyborem gwarantującym jakość i bezpieczeństwo jest żywność przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci z oznaczeniem wieku, podanym na opakowaniu.

  • 4. Odpowiednia ilość witaminy D
    przez cały rok

    Witamina D jest niezbędna do prawidłowego rozwoju każdego
    dziecka, a jej niedobór może być przyczyną występowania wad postawy u dziecka, kruchości kości, złego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego, osłabienia organizmu i zmniejszenia odporności. Dobrym, naturalnym źródłem witaminy D są niektóre ryby (np. łosoś, halibut) oraz tran. Niestety, przeciętna dieta z reguły nie dostarcza dziecku odpowiedniej ilości tego składnika. Specjaliści zalecają zatem, by stosować suplementacją wit. D przez cały rok lub uzupełniać potrzebną dawką podając produkty spożywcze wzbogacone (np. mleko modyfikowane, kaszki zbożowe). Jeżeli chcesz zweryfikować, czy ilość witaminy D z diety Twojego dziecka jest wystarczająca, porozmawiaj z lekarzem pediatrą lub lekarzem rodzinnym.

  • 5 regularnych posiłków dziennie
    i woda do gaszenia pragnienia

    W prawidłowym żywieniu dziecka ważna jest regularność spożywania posiłków i ich odpowiednia liczba. Dziecko powinno otrzymać 5 posiłków w ciągu dnia. Pragnienie - najlepiej ugasi woda. Nie podawaj dziecku soków by gasić pragnienie. Traktuj je jako jeden z pokarmów uzupełniających. Wprowadzaj do diety dziecka warzywa i owoce zgodnie ze schematem żywienia. Na zbilansowaną całodzienną dietę dziecka składają się 3 posiłki podstawowe, czyli śniadanie, obiad i kolacja oraz 2 posiłki uzupełniające - drugie śniadanie i podwieczorek. Zalecana przerwa pomiędzy posiłkami wynosi ok 3-4 godzin. Ze względu na małą pojemność żołądka dziecko powinno otrzymywać takie ilości potraw, które są zgodne z indywidualnymi potrzebami, ale dostarczają właściwej ilości energii. Nie przekarmiaj dziecka - szanuj jego apetyt. Pamiętaj, Ty decydujesz o tym, co dziecko je, a dziecko decyduje o tym, ile zje.

  • 6. Ograniczenie soli i cukru w diecie

    Z badań wynika, że około 90% dzieci do trzeciego roku życia
    spożywa zbyt dużo soli, a 80% zbyt dużo cukru. Rodzice często
    doprawiają potrawy podawane dziecku, ponieważ wydają im się one zbyt mało wyraziste w smaku. Tymczasem sól i cukier nadmiernie obciążają rozwijający się dopiero układ pokarmowy i utrudniają jego prawidłowe działanie. Soki i słodzone napoje, słodycze oraz inne dosładzane sacharozą produkty przyczyniają się do rozwoju próchnicy zębów, nadmiaru masy ciała, zaburzeń łaknienia i zaparć. Nauczenie dziecka, że pyszną i pożywną przekąską stanowi owoc, a nie słodki herbatnik oraz wpajanie pozytywnych nawyków żywieniowych, to najlepszy start w zdrową przyszłość, jaki mogą zapewnić maluchowi rodzice.

Dbaj o jakość i bezpieczeństwo wybieranych produktów oraz komponowanie diety dziecka przez
1000 pierwszych dni życia ze względu na jego wyjątkowo wrażliwy organizm:
  • 1karm swoje dziecko wyłącznie piersią przez pierwszych 6 miesięcy życia,
  • 2wybieraj bezpieczną żywność przeznaczoną specjalnie dla niemowląt i małych dzieci, która posiada oznaczenie wieku na opakowaniu,
  • 3jeśli chcesz zaspokoić pragnienie dziecka, podawaj mu do picia wyłącznie wodę.
dowiedz się więcej
  • Grupy produktów spożywczych i porcje

    • Produkty zbożowe

      5 porcji produktów zbożowych dziennie

      Produkty zbożowe są źródłem węglowodanów złożonych (skrobi) oraz błonnika, witamin z grupy B i składników mineralnych, m.in. fosforu, wapnia, magnezu.

      1 porcja produktów zbożowych to:

      • ½ szklanki płatków zbożowych
      • ½ bułki pszennej
      • ½ bułki pełnoziarnistej
      • 2-3 łyżki gotowanej kaszy gryczanej, makaronu lub ryżu
    • Warzywa

      5 porcji warzyw dziennie

      Warzywa są ważnym źródłem przeciwutleniaczy, substancji przeciwzapalnych, błonnika oraz witamin i składników mineralnych.

      1 porcja warzyw to:

      • 5 fasolek szparagowych, 2 łyżki kukurydzy
      • 2 łyżki startej marchewki, gotowanej dyni
      • 1 ziemniak, ½ szklanki białej kapusty kwaszonej, szklanka gotowanej cukinii, kalafiora
    • Owoce

      4 porcje owoców dziennie

      Owoce są źródłem ważnych witamin, składników mineralnych oraz wielu związków organicznych. Dodatkowo zawierają błonnik i pektyny.

      1 porcja owoców to:

      • mała brzoskwnia, ½ banana
      • jabłko, gruszka, morele (3 sztuki)
      • ½ szklanki porzeczek, jagód
      • ½ szklanki malin
      • ½ szklanki soku ze świeżych owoców
    • Białka

      4-5 porcji produktów białkowych dziennie w tym:

      Mleko i produkty mleczne oraz mięso drób, ryby i jaja zawierają łatwo przyswajalne białko.

      3 porcje mleka i produktów mlecznych dziennie

      1 porcja mleka i produktów mlecznych to:

      • 1 szklanka mleka
      • ½ szklanki jogurtu, kefiru lub maślanki
      • 1 plasterek lub łyżeczka tartego żółtego sera

      1-2 porcje mięsa, drobiu, ryby, jaja dziennie

      1 porcja mięsa, drobiu, ryby lub jaja to:

      • cienki plaster pieczonego schabu, ryby
      • ½ jaja lub 1 plaster chudej wędliny
    • Tłuszcze

      1-2 porcji tłuszczów dziennie

      Tłuszcze powinny zaspokajać 30-35% zapotrzebowania na energię, są również źródłem rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E.

      1 porcja tłuszczów to:

      • łyżeczka oleju rzepakowego
      • łyżeczka oliwy z oliwek
      • łyżeczka masła
    • Woda

      1300ml na dobę

      Głównym źródłem płynów powinna być woda dobrej jakości. Dzieci nie powinny pić słodzonych i gazowanych napojów.

Pobierz i wydrukuj wszystkie przepisy
Sprawdź przepisy