ZAPYTAJ EKSPERTA DIETETYKA

Jeśli chcesz poznać odpowiedź na nurtujące Cię pytanie, wpisz je poniżej lub sprawdź czy znajduje się w naszej bazie pytań, na które eksperci już odpowiedzieli.

Liczba znaków jest ograniczona. 0/250.

  • Magdalena

    Moja córka waży 9,5 kg, ma 72 cm i skończyła 8 mc, jej jadłospis wygląda następująco: 5 pierś, ok. 7 pierś, 9 jogurt lub kaszka wielozbożowa, 12 zupka z mięsem lub żółtko, 15-16 deser owocowy lub kaszka z dodatkiem owoców, 19 pierś przed snem.

    Odpowiada Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, Dietetyk PTD

    Szanowna Pani, parametry wagowo-wzrostowe Pani córki są prawidłowe, natomiast to co mogłabym zasugerować to lekkie przeorganizowanie posiłków wg np. takiego planu: 7.00 kaszka mleczno-zbożowa, 10.00 jogurt/deser owocowy, 13.00 zupka jarzynowa, 16.00 danie z mięsem, 19.00 kaszka mleczno-zbożowa lub jeśli na obiad nie było mięsa, może być ono składnikiem tego posiłku w połączeniu ze zbożami (kasza) i warzywami lub owocami.

    Pokaż całą odpowiedź >
  • Rafał

    Chciałbym zapytać o jadłospis dla mojej 14-miesięcznej córeczki: śniadanie, obiad, kolacja, podwieczorek, drugie śniadanie. Coś w tym stylu, żeby mieć odniesienie, jak mam z żoną mniej więcej dziecko karmić.

    Odpowiada Sylwia Biegańska-Hensoldt, Dietetyk PTD

    Po ukończeniu pierwszych urodzin dzieci powinny spożywać już większość produktów z rodzinnego stołu. Zwyczajowy jadłospis córki powinien być zatem urozmaicony, bogaty w warzywa, owoce, produkty zbożowe, mleko i produkty mleczne oraz mięso, ryby i jaja. W diecie dziecka mogą znaleźć się także dodatki, takie jak orzechy, świeże i suszone zioła i przyprawy. Dieta dziecka w tym wieku powinna być uboga w produkty przetworzone (w tym przetwory mięsne, np. parówki, mielonki) i słodycze (w tym słodkie napoje). Przykładowy dzień mógłby wyglądać następująco: I śniadanie: mleko z płatkami owsianymi (lub innymi) z owocami (świeżymi lub liofilizowanymi); II śniadanie: placuszki z jabłkiem/bananem + świeże owoce i warzywa; obiad: ziemniaki/kasza/ryż + mięso/ryba/jajko + warzywa ugotowane (np. fasolka szparagowa, brokuły, kalafior) + warzywa surowe; podwieczorek: zupa warzywna / jogurt z owocami / naleśnik z owocami; kolacja: kanapki z pełnoziarnistego pieczywa, sałata, wędlina / ser żółty / ser biały + warzywa (pomidor, rzodkiewka, papryka, kalarepa itp.). Do gaszenia pragnienia w ciągu dnia powinna być wykorzystywana woda.

    Pokaż całą odpowiedź >
  • Urszula

    Jak wprowadzić żółtko do diety niemowlaka?

    Odpowiada Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, Dietetyk PTD

    Żółtko jaja można wprowadzić do diety malucha np. ugotowane na twardo i rozdrobnione w zupce, można też w tej postaci dodać je do innych produktów podawanych dziecku (ziemniaki, warzywa, owoce) lub, w miarę dojrzałości, jako jajecznicę czy jajko ugotowane na twardo, podawane do rączki.

    Pokaż całą odpowiedź >
  • Urszula

    Karmię córkę piersią, wprowadzone ma do diety część warzyw i owoców w słoiczkach, kleik ryżowy, kaszkę mleczno-ryżową i kaszkę mannę. Kiedy podać nabiał typu jogurt naturalny? Sama źle toleruję nabiał, czy opóźnić z tego względu wprowadzanie nabiału?

    Odpowiada Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, Dietetyk PTD

    Nie ma potrzeby opóźniania wprowadzania produktów potencjalnie uczulających do diety malucha, jeśli nie stwierdzono u niego alergii na taki produkt. Ważne, żeby podawać go w warunkach domowych, aby spokojnie sprawdzić reakcję malucha i zaczynać od małych ilości. Nie ma też wyznaczonego arbitralnie konkretnego miesiąca, w którym należy wprowadzić nabiał. W zasadzie twarożek, jogurty, kefiry - naturalne, bez substancji dodatkowych - wprowadzamy tak samo, jak inne produkty uzupełniające. Jedynie czyste mleko krowie zaleca się wprowadzać do diety malucha dopiero po ukończeniu przez niego 12. mc.ż. i nie powinno ono być podawane w ilości większej niż 400-500 ml/dobę. Jeśli jednak po podaniu produktów mlecznych zauważy Pani niepokojące objawy, to kolejną próbę ich podania należy powtórzyć dopiero po kilku tygodniach. Około 10-12 mc.ż. przewód pokarmowy niemowlęcia jest już bardziej dojrzały i rzadziej występują niepożądane objawy.

    Pokaż całą odpowiedź >
  • Urszula

    Czytałam, że chrupki kukurydziane dla niemowlaka są bezwartościowe i zapychające. Czy to prawda?

    Odpowiada Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, Dietetyk PTD

    Chrupki kukurydziane są dobrym uzupełnieniem diety malucha. Kukurydza, z której są produkowane, jest zbożem bezglutenowym, a konsystencja chrupek sprawia, że są one chętnie akceptowane przez niemowlę. Proszę jednak pamiętać, żeby były one podawane jako urozmaicenie diety, a nie główna i codzienna przekąska, oraz żeby zwrócić uwagę na ich skład. Powinny być zrobione wyłącznie z mąki kukurydzianej i nie zawierać żadnych dodatków (np. sól, cukier itp.).

    Pokaż całą odpowiedź >

1 2 3 4 5 > >>

Nasi eksperci dietetycy

Sylwia
Biegańska-Hensoldt

Dietetyk

Zakład Fizjologii Żywienia, Katedra Dietetyki, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego Warszawa

Aneta
Czerwonogrodzka-Senczyna

Dietetyk

Zakład Żywienia Człowieka, Warszawski Uniwersytet Medyczny

Polskie Towarzystwo Dietetyki

W ramach Programu PTD promujemy rolę dietetyków, jako członków zespołu opiekującego się matką i dzieckiem w sposób kompleksowy.

Efektem podejmowanych działań będzie model stałej współpracy dietetyka z matką i małym dzieckiem oraz promowanie prawidłowych nawyków żywieniowych w profilaktyce chorób dietozależnych.