ZAPYTAJ EKSPERTA DIETETYKA

Jeśli chcesz poznać odpowiedź na nurtujące Cię pytanie, wpisz je poniżej lub sprawdź czy znajduje się w naszej bazie pytań, na które eksperci już odpowiedzieli.

Liczba znaków jest ograniczona. 0/250.

  • Justyna

    Witam, kiedy należy wprowadzić niemowlęciu do jadłospisu cielęcinę? Moja córeczka miała w pierwszych miesiącach skazę białkową. Teraz kończy już 9 miesięcy, karmiona jest piersią oraz 3 posiłkami stałymi, z czego jeden jest mięsny (kurczak, królik).

    Odpowiada Sylwia Biegańska-Hensoldt, Dietetyk PTD

    Szanowna Pani, w obecnym stanie wiedzy nie jesteśmy w stanie rozstrzygnąć dylematu, czy kolejność wprowadzania różnych rodzajów mięs do jadłospis dziecka ma znaczenie zdrowotne. Oprócz podawanego już mięsa z kurczaka i królika może Pani wprowadzić do diety maluszka: indyka, kaczkę, gęsinę, jagnięcinę oraz wołowinę. Prawdopodobnie największe znaczenie zdrowotne ma nie rodzaj mięsa, ale jego jakość w momencie podania. Dlatego wybierając mięso dla dziecka, proszę sprawdzać datę produkcji, paczkowania i przydatności do spożycia, a także szczelność opakowania. Warto sprawdzić także wygląd mięsa i jego zapach. 

    Pokaż całą odpowiedź >
  • Marta

    Moja 7-miesięczna córka je o 7:00 pierś, 10:00 owoc, np. jabłko pieczone lub banan, 13:00 pierś, 16:00 zupka jarzynowa z mięskiem lub jajkiem, 19:00 kaszka na wodzie z owocem i pierś. Czy jadłospis jest poprawny?

    Odpowiada Sylwia Biegańska-Hensoldt, Dietetyk PTD

    Siedmiomiesięczne dziecko powinno spożywać około 5 posiłków dziennie, a jeśli jest karmione piersią, liczba posiłków może się zwiększyć. Jadłospis nie budzi większych zastrzeżeń, jednakże proszę o kontynuowanie rozszerzania diety córeczki, w tym wprowadzanie nowych produktów, zmianę stopnia rozdrobnienia pokarmu oraz proponowanie pożywianie do rączki. Jednocześnie proszę o monitorowanie zmiany masy i wysokości (długości) ciała córeczki oraz rejestrowanie wyników na odpowiednich siatkach centylowych. Zapisywanie i śledzenie zmian jest najbardziej skuteczną metodą obserwacji rozwoju dziecka i pozwala na szybką korektę w sytuacji wystąpienia nieprawidłowości.

    Pokaż całą odpowiedź >
  • Agata

    Witam, mam 4-letniego syna, jest niejadkiem, bardzo mało je, nie chce jeść warzyw, a mięsa też mało. Co zrobić, żeby zaczął jeść normalnie? Jak był mały, jadł wszystko. Z mlekiem też jest problem.

    Odpowiada Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, Dietetyk PTD

    Witam. Szkoda, że nie podała Pani informacji dotyczących masy i wysokości ciała dziecka. Często problem “niejadka” nie jest problemem dzieci, a rodziców. Przyjmuje się, że jeśli przyrosty masy i wysokości ciała są odpowiednie, a dziecko prawidłowo się rozwija, to nie ma większego powodu do niepokoju. Rzeczywiscie frustrujący dla rodziców może być fakt, że dziecko nie chce jeść potraw, które mu przygotowują, albo które jadło ze smakiem do tej pory. Proszę pamiętać, że zarówno potrzeby dzieci, apetyt, jak i ich smaki zmieniają się wraz z wiekiem. Dodatkowo na wybory wpływać mogą rówieśnicy,§1§ np. w przedszkolu, albo różne problemy i zmartwienia wieku dziecięcego. Myślę, że najlepiej najpierw przyjrzeć się sytuacji synka, zapytać, czy nie ma kłopotów, a może po prostu przestały mu smakować przygotowywane przez Mamę potrawy. Być może nakłada mu Pani zbyt duże porcje, a może synek pomiędzy posiłkami podjada różne produkty, których często nie traktuje się jako posiłki i tym zaspokaja swoje potrzeby żywieniowe, np. chrupki, paluszki, biszkopty, serki, jogurty czy chociażby soki. Podawanie słodyczy między posiłkami również istotnie hamuje apetyt. Można tu wymieniać wiele przyczyn takiego stanu rzeczy, ale jeśli synek nie toleruje tak wielu produktów, problem będzie się przedłużał, a przyrosty masy i wysokości ciała nie będa odpowiednie do wieku, warto dokładnie omówić swoje obawy z pediatrą lub dyplomowanym dietetykiem, podczas indywidualnej konsultacji. 

    Na początek warto jednak spróbować włączyć dziecko do robienia zakupów, przygotowywania posiłków, jeść je wspólnie z dzieckiem, pamiętając, że przykład idzie z góry. Być może ciekawie i estetycznie podane posiłki (np. w formie jakiś obrazków) zachęcą do jedzenia danej potrawy. Przede wszystkim proszę wyeliminować wszelkie przekąski i soki lub słodkie napoje z diety dziecka. Między posiłkami powinny być wyraźne przerwy. Także uregulowanie posiłków ma tu istotne znaczenie.

     

    Pokaż całą odpowiedź >
  • Magda

    Mój syn skończył 10 miesięcy. Lekarz zalecił, by zrezygnować z karmienia butelką i przejść na karmienie łyżeczką. Jakie posiłki mam mu podawać oprócz zupki i owoców? Kiedy jajko, czy całe? Nabiał kiedy? Jak ugotować kaszę mannę? Czy na mleku uht czy wodzie?

    Odpowiada Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, Dietetyk PTD

    Szanowna Pani, dietę niemowlęcia należy zacząć rozszerzać między 17. a 26 tyg. życia i to właśnie w tym czasie wszystkie produkty powinna Pani stopniowo wprowadzać do diety synka. Jeśli dopiero teraz zaczyna Pani “przygodę” z rozszerzaniem diety, polecam najpierw zapoznanie się ze schematem umieszczonym w zakładce: https://www.1000dni.pl/1000-dni-zywienia-dziecka/0-6-miesiecy/pierwsze-posilki/23-schemat-zywienia-niemowlat-do-1-roku-zycia. Otóż rozszerzanie diety zaczynamy od wprowadzania produktów jednoskładnikowych, w małych ilościach (na początku kilka łyżeczek) ze stopniowym ich zwiększaniem, najlepiej zacząć od warzyw, dopiero w 2 tyg. od wprowadzenia warzyw zaleca się wprowadzenie owoców. Każdy nowy produkt najlepiej podawać w odstępie 2-3 dni, obserwując, czy nie wywołał jakiejś niekorzystnej reakcji u malucha. Mniejsze znaczenie ma kolejność wprowadzania produktów.

    Jajko podajemy jako cały produkt, nie ma konieczności dzielenia go na białko i żółtko, również u niemowląt ze skłonnością do alergii. Pełne mleko krowie w większych ilościach (ale nie przekraczających 500 ml/dobę) wprowadzamy po 12. mc.ż, wcześniej może być jedynie składnikiem innych potraw (nie kaszki). Najlepiej więc kaszkę przygotowywac na mleku modyfikowanym lub kupić gotową kaszkę mleczno-zbożową, najlepiej bez dodatku cukru, i podawać ją dziecku łyżeczką. Więcej szczegółów znajdzie Pani w bezpłatnym “Poradniku żywienia niemowląt, pod adresem: https://www.1000dni.pl/6-zlotych-zasad-na-1000-dni/#poradniki

     

     

     
    Pokaż całą odpowiedź >
  • Agnieszka

    Witam, właśnie urodziłam synka. Chciałabym się dowiedzieć, co mogę, a czego powinnam unikać w swoim jadłospisie. Nie chciałabym, żeby coś uczuliło Malucha.

    Odpowiada Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, Dietetyk PTD

     

    Witam. Mleko kobiece jest syntetyzowane de novo z krwi i niewiele składników z diety matki ma wpływ na jego skład. Nie ma też wskazań do tego, aby mama profilaktycznie unikała produktów potencjalnie alergennych, chyba że sama ma stwierdzoną alergię na jakieś składniki albo stwierdzono ją u dziecka. Przede wszystkim dieta mamy karmiącej musi być zdrowa i urozmaicona, zawierać dobre gatunkowo mięsa i ryby, nabiał, owoce, warzywa i nisko przetworzone produkty zbożowe (kasze, brązowy ryż). Warto jednak zrezygnować z produktów typu fast food, słodyczy, produktów wysokoprzetworzonych ciężkostrawnych i wzdymających. Więcej informacji dotyczących karmienia piersią i diety mamy karmiącej znajdzie Pani w dostępnym bezpłatnie poradniku: https://www.1000dni.pl/bundles/app/front/docs/poradnik-karmienia-piersia-2016.pdf?v=3f576b9.  

     

    Pokaż całą odpowiedź >

1 2 3 4 5 > >>

Nasi eksperci dietetycy

Sylwia
Biegańska-Hensoldt

Dietetyk

Zakład Fizjologii Żywienia, Katedra Dietetyki, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego Warszawa

Aneta
Czerwonogrodzka-Senczyna

Dietetyk

Zakład Żywienia Człowieka, Warszawski Uniwersytet Medyczny

Polskie Towarzystwo Dietetyki

W ramach Programu PTD promujemy rolę dietetyków, jako członków zespołu opiekującego się matką i dzieckiem w sposób kompleksowy.

Efektem podejmowanych działań będzie model stałej współpracy dietetyka z matką i małym dzieckiem oraz promowanie prawidłowych nawyków żywieniowych w profilaktyce chorób dietozależnych.