O 1000 dni

Powrót

5 porcji warzyw każdego dnia – dlaczego to takie ważne?

Najczęściej popełniany błąd w żywieniu dzieci to jadłospis ubogi w warzywa, które są ważnym źródłem niezbędnych składników odżywczych. Powinny one stanowić stały składnik żywienia. 
Podając dziecku 5 porcji warzyw dziennie, zapewniasz mu dietę bogatą w składniki odżywcze i błonnik.

Co oznacza 1 porcja?
Dla dziecka w wieku 13-36 miesięcy jedna porcja warzyw to np.:

  • 1 mały pomidor,
  • ½ papryki,
  • szklanka gotowanego kalafiora lub gotowanej cukinii.

Warzywa możesz podawać dziecku na surowo (jako chrupiącą przekąskę, dodatek do kanapki lub surówkę) oraz gotowane w formie zupy, dodatku do ryżu lub kaszy.
Masz do wyboru rozmaite  rodzaje warzyw: warzywa liściaste, rośliny strączkowe, warzywa kapustne, korzeniowe i inne. Popularny jest również podział warzyw według kolorów: białe, żółte, zielone, pomarańczowe, czerwone. Korzystaj z tej różnorodności, bo każde warzywo zawiera różne, ale równie cenne i niezbędne składniki odżywcze.

Cenne warzywa
Witaminę C zawierają między innymi warzywa takie, jak: brokuły, papryka, kapusta, pomidory. Jedna z najważniejszych jej funkcji to przyśpieszanie procesu gojenia się ran. Ułatwia także przyswajanie żelaza, pamiętaj zatem o łączeniu produktów zawierających witaminę C z pokarmem o dużej ilości żelaza (np. z mięsem lub jajami).
Istotnym składnikiem odżywczym występującym głównie w warzywach zielonych (natka pietruszki, brokuły, brukselka, sałata i szpinak) są foliany (m.in. kwas foliowy). Wpływają one korzystnie na system nerwowy i mózg, a także na samopoczucie. Wspomagają procesy krwiotwórcze, czyli powstawanie krwinek czerwonych.
Bogatym źródłem witaminy A, odpowiadającej między innymi za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, są warzywa żółte i pomarańczowe (marchew, dynia). Bardzo ważnym pierwiastkiem w żywieniu dzieci jest również żelazo. Bierze ono udział w transporcie tlenu do mózgu oraz w tworzeniu składników krwi. Jego niedobór może prowadzić do anemii. Warzywa, które zawierają w swoim składzie żelazo, to przede wszystkim buraki i zielona część pietruszki.

Potas to składnik pokarmowy, który odpowiada za regulację ciśnienia krwi, zmniejsza ryzyko zachorowania na kamicę nerkową. Spotykany jest w różnych rodzajach warzyw, głównie w burakach, brukwi, bakłażanach, cukinii, czosnku, pomidorach oraz w szpinaku. Warzywa są również dobrym źródłem innych niezbędnych składników mineralnych: magnezu, manganu, molibdenu, wapnia, cynku i miedzi. Niestety obróbka termiczna warzyw zmniejsza ilość niektórych witamini minerałów. Aby straty były niewielkie, zadbaj o odpowiednie przygotowywanie warzyw. Gotuj je w małej ilości wody, dbaj żeby się nie rozgotowały i podawaj dziecku do spożycia od razu po ugotowaniu. Pamiętaj, aby w sezonie letnim kupować świeże, lokalne warzywa.  W okresie zimowym z powodzeniem zastąpią je mrożonki.

Czy znalazłeś odpowiedź na swoje pytanie?
Jeśli nie zadaj pytanie ekspertowi.

Przeczytaj również

Chcesz regularnie otrzymywać porady dopasowane do wieku Twojego maluszka? Zapisz się do naszego newslettera!
Chcesz regularnie otrzymywać
porady dopasowane do wieku
Twojego maluszka?
Zapisz się do naszego newslettera!
Zapisz się