O 1000 dni

Powrót

Warzywa, owoce, mleko – najcenniejsze produkty w żywieniu dziecka

Aby zapewnić  dziecku prawidłowy rozwój, pamiętaj o zróżnicowaniu jego diety, tak by była zbilansowana pod względem energii oraz by zawierała wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. 
Grupy spożywcze, które są niezbędnymi elementami codziennej diety, to: owoce, warzywa, produkty mleczne, mięso, drób, ryby i jaja, produkty zbożowe oraz woda. Dowiedz się więcej o roli warzyw, owoców i produktów mlecznych.
 

Warzywa 

Niedobór warzyw w diecie dziecka to poważny błąd żywieniowy. Warzywa są bowiem ważnym źródłem składników odżywczych: witamin, składników mineralnych czy błonnika pokarmowego. Warto podawać warzywa zielone (groszek, szpinak, zielona fasolka), które są przede wszystkim źródłem kwasu foliowego i witamin B6 i B2 oraz ciemnozielone warzywa liściaste (np. brokuły), zawierające witaminy rozpuszczalne w tłuszczach E i K. Rośliny strączkowe są bogate w białko roślinne, a dobrym źródłem witaminy C jest pietruszka, kapusta, pomidory, papryka. Pamiętaj, żeby korzystać z sezonu letniego i kupować świeże warzywa i zioła. Mrożonki i inne warzywne przetwory warto wykorzystywać w sezonie zimowo-wiosennym. 

 

Owoce

Są naturalnym źródłem witamin, głównie witaminy C i A oraz cukrów: glukozy, fruktozy i sacharozy. Składniki mineralne zawarte w owocach, takie jak potas, magnez, wapń, żelazo, cynk, wchodzą w skład m.in. zębów, kości, płynów ustrojowych czy enzymów. Błonnik i pektyna ułatwiają przemianę materii i pomagają usuwać z organizmu dziecka szkodliwe substancje. Soki z owoców są źródłem wielu składników odżywczych, ale pamiętaj, żeby zachować umiar – nie podawaj ich więcej niż pół szklanki dziennie. Zbyt duża ilość cukrów prostych, które znajdują się w sokach, może powodować otyłość, próchnicę i zahamowanie apetytu.

 

Mleko i produkty mleczne

Udział mleka i produktów mlecznych w diecie dziecka jest istotny przede wszystkim ze względu na zawartość wapnia i białka oraz witamin z grupy B. Mleko (w tym mleko modyfikowane) oraz produkty mleczne, takie jak jogurty, kefiry, sery twarogowe czy sery żółte, zawierają znaczne ilości wapnia, który ma szczególne znaczenie w procesie wzrostu kości i zębów. Najlepiej tolerowanym produktem mlecznym przez dzieci są kefiry i jogurty, gdyż mają obniżoną zawartość laktozy. W żywieniu polecane są produkty mleczne naturalne, ewentualnie z dodatkiem miodu lub świeżych owoców.

Czy znalazłeś odpowiedź na swoje pytanie?
Jeśli nie zadaj pytanie ekspertowi.

Przeczytaj również

Chcesz regularnie otrzymywać porady dopasowane do wieku Twojego maluszka? Zapisz się do naszego newslettera!
Chcesz regularnie otrzymywać
porady dopasowane do wieku
Twojego maluszka?
Zapisz się do naszego newslettera!
Zapisz się