1000 dni żywienia / 0-6 miesięcy / Alergie pokarmowe

Wprowadzanie glutenu

Czas wprowadzania glutenu do diety dziecka budzi kontrowersje w świecie naukowym. Naukowcom udało się wyjaśnić, że wiek dziecka w momencie podania pierwszych posiłków z glutenem, a także to, czy było one w tym czasie karmione piersią i długość karmienia piersią, nie wpływają na ryzyko zachorowania na chorobę trzewną (celiakię).
Takie wyniki badań1 na temat glutenu opublikowano w drugiej połowie 2014 roku. 

Czym jest gluten?
Glutenem nazywamy niektóre białka roślinne, występujące w zbożach: pszenicy, jęczmienie, owsie, życie i orkiszu. Gluten ze względu na swoje właściwości występuje powszechnie w wielu produktach spożywczych, nie tylko tych mącznych. 

Wprowadzanie glutenu do diety dziecka
Badania opublikowane w 2014 roku wykazały, że o zachorowaniu na chorobę trzewną (celiakię) decydowała tylko predyspozycja genetyczna. W związku z tym gluten należy traktować tak jak inne nowe pokarmy. Nie ma potrzeby ścisłego kontrolowania czasu jego wprowadzenia. Wprowadzamy go w małych ilościach i obserwujemy reakcję dziecka. Jeśli nie zauważymy niepokojących reakcji, spokojnie możemy podawać dziecku produkty zawierające gluten. 

 

1 Sabine L. Vriezinga, M.D., Renata Auricchio, M.D I et al. “Randomized Feeding Intervention in Infants at High Risk for Celiac Disease” N Engl J Med 2014; 371:1304-1315 October 2, 2014.