1000 dni żywienia / Planowanie ciąży i ciąża / Ciąża

Czego nie może jeść ciężarna?

Kobieta ciężarna powinna szczególnie dbać o swoje zdrowie ale również o dietę. Istnieje wiele produktów, które są zalecane w tym okresie i mogą wpłynąć pozytywnie na stan zdrowia mamy i dziecka, ale są też takie których najlepiej jest unikać. Z różnych przyczyn niektóre produkty należy jednak całkowicie wyeliminować z diety w czasie ciąży.
Są to:

  • niepasteryzowane mleko i przygotowane z niego przetwory np. oscypki, ze względu na ich niepewną jakość mikrobiologiczną,
  • surowe i niedopieczone mięso (tatar, krwiste steki), surowe wędliny, takie jak szynka parmeńska, które mogą być przyczyną zakażenia np. toksoplazmozą,
  • surowe ryby i owoce morza (sushi, ostrygi), które mogą być źródłem groźnych bakterii chorobotwórczych lub pasożytów,
  • ryby łowione w zanieczyszczonych wodach,
  • surowe jaja, które mogą być źródłem Salmonelli.

Unikaj spożywania:

  • kolorowych napojów gazowanych – są sztucznie barwione i aromatyzowane, mają bardzo dużo cukru, a niektóre z nich takie jak cola, zawierają kofeinę, której nadmierna ilość może zaburzyć prawidłowy przebieg ciąży,
  • słodzików – najlepiej nie stosować ich w ciąży (w ich skład wchodzą sztuczne substancje słodzące takie jak aspartam, które nie są dokładnie zbadane pod kątem szkodliwości dla płodu),
  • żywności wysokoprzetworzonej – koncentratów zup, konserw, głęboko mrożonych wyrobów mięsnych i warzywno-mięsnych; zawierają one znaczne ilości substancji dodatkowych (konserwantów, sztucznych barwników, aromatów).